Изследователи от Швеция откроиха 14 еволюционни клопки за човечеството, които застрашават неговото устойчиво състояние.За първи път учени са използвали концепцията за еволюционни капани по отношение на човешките общности като цяло, пише Science Daily , цитирайки данни, предоставени от изследователския институт Stockholm Resilience Center към Стокхолмския университет в Швеция.

Учените са стигнали до заключението, че човечеството може да се сблъска с 14 еволюционни задънени улици, възникнали поради първоначално успешни иновации във важни за него области. 12 от тях са в напреднало състояние, т.е. човечеството е на ръба и ще бъде трудно да се измъкне от тези капани, вариращи от глобални климатични повратни точки до неправилно развиван изкуствен интелект, химическо замърсяване и ускоряване на инфекциозните заболявания.

Снимка 611441

Източник: GettyImages

В 10 случая общностите продължават да се движат в грешната посока

Капаните включват опростяване (например опростяване на селското стопанство), икономически растеж в името на растежа, нестабилност на глобалното сътрудничество, инфекции, блокиране на инфраструктури (сложните инфраструктури стават неадаптивни), химическо замърсяване, екзистенциални технологии (масови оръжия за унищожаване), технологична автономия, дезинформация, краткосрочни ползи, прекомерно потребление (разделянето на местата на производство и потребление допринася за прекомерното потребление), локални загуби на социален капитал, прекъсване на биосферата - човешки селища и екосистеми.

Двете най-малко напреднали задънени улици в момента са автономността на технологиите (изкуствен интелект, роботи) и загубата на социален капитал поради дигитализацията.

Снимка 454406

Източник: iStock

Пример за твърде напреднала еволюционна опасност е опростеното селско стопанство. Поради използването на няколко високопродуктивни култури (ориз, пшеница, царевица), количеството произведени калории се е увеличило драстично. В същото време това означава, че хранителната система е уязвима към промени в околната среда (време, нови болести).

Капанът тук е следният. Култивирането и широкото използване на няколко високопродуктивни култури (пшеница, ориз, царевица, соя) доведе до факта, че количеството консумирани калории се е увеличило драстично през последния век. Изглежда, че проблемът с храните - поне за развитите страни - е решен.

Но това също така означава, че хранителната система е станала много уязвима към промените в околната среда, като екстремни метеорологични условия или нови болести. Успехите на фермерите направиха хранително-вкусовата промишленост зависима от климатичните условия и промените в околната среда. Климатът вече се влошава. Всяка година в различни части на света се случват суши, проливни дъждове и други екстремни климатични явления. Ако се случат няколко неблагоприятни години подред, "златният милиард" ще бъде сериозно изправен пред заплахата от глад.

В същото време еволюционните капани се подсилват взаимно. Тоест, ако едно общество се окаже в една еволюционна задънена улица, то вероятно ще се окаже изправено пред други.

Снимка 332759

Източник: iStock

Това не означава, че човечеството е обречено

"Време е да признаем новата реалност и като вид да работим заедно, за да се придвижим там, където искаме. ... Творчеството, силата на иновациите, сътрудничеството ни предоставят идеалните инструменти за активно оформяне на нашето бъдеще", казва Петер Согаард Йоргенсен, изследовател в Стокхолмския център за устойчивост в Стокхолмския университет и в Глобалната икономическа динамика на Кралската шведска академия на науките и програмата за биосфера и лабораторията по антропоцен.

Той обяснява, че всеки може да взаимодейства повече с природата и обществото и да научи за глобалните последици от своите действия.

По-рано международен екип от учени установи вероятната причина за масовото измиране на динозаврите. Според тях става въпрос за изпускането на фин прах от натрошени скали в атмосферата след падането на астероид на Земята. Тя блокира слънчевата светлина. Поради това растенията не извършват фотосинтеза в продължение на две години.

Където има една задънена улица, има и друга в съседство

Шведските учени подчертават, че от 14-те еволюционни капана 12 вече са напреднали доста далеч и няма да е лесно да се избегнат. Освен това капаните се подсилват взаимно: ако една цивилизация попадне в една задънена улица, има голяма вероятност тя да се натъкне на друга, разположена в съседство.

Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена

Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена

Според него общият размер на необходимите инвестиции в изкуствен интелект вероятно ще бъде $1 трилион

Най-малко опасните клопки, които виждат в момента, са автономността на технологиите (изкуствен интелект и роботи) и загубата на социален капитал (намален социален кръг) поради цифровизацията.

"Хората са невероятно креативни като вид. Ние сме в състояние да правим нововъведения и да се адаптираме към много обстоятелства и можем да си сътрудничим в изненадващо големи мащаби. Но тези способности се оказват с неволни последици. Просто казано, може да се каже, че човешкият вид е бил твърде успешен и в някои отношения твърде умен за собственото си бъдещо добро", казва Петер Сьогаард Йоргенсен.

Според Питър Йоргенсен човечеството все още не е осъзнало колко е променило собствената си реалност и колко бързо продължава да я променя. Време е най-накрая да разберем това, за да намерим изход от задънените улици на еволюцията и да създадем по-безопасно бъдеще.