Експерти - наблюдатели на американското издание The National Interest публикуваха статия, в която казват, че ерата на изтребителите МиГ-29 е към своя край и е време военните да се сбогуват с този образец на полетна технология.

Изтребителите МиГ-29 са създадени от съветски специалисти в края на Студената война, за да се конкурират с американските F-16. За първи път този самолет излетя през 1977 г., изминаха повече от четири десетилетия от това време, но той все още остава един от най-популярните бойни самолети в света.

"Те нямат шанс": Защо пилотите на изтребители може да останат без работа

"Те нямат шанс": Защо пилотите на изтребители може да останат без работа

В САЩ и Русия усилено се разработват летящи "терминатори"

Към 2018 г. най-малко 820 образци на тези изтребители са били на въоръжение в различни страни, което е приблизително 6% от общия световен флот на бойните самолети.

Американските експерти отбелязват, че през 1982 г., когато първите образци на нови "МиГ-ове" започват да пристигат в съветските войски, това е сериозен напредък за военновъздушните сили на страната.

Уникален самолет с изключително съотношение тяга-тегло, рекордна маневреност и първата операционна система за насочване на ракети въздух-въздух в историята на съветската военна авиация превърна МиГ-29 в почти непобедим самолет.

Кой ще разработва изтребителите от шесто поколение на САЩ?

Кой ще разработва изтребителите от шесто поколение на САЩ?

Предполага се че това е Lockheed Martin, която е работила по F-22 и F-35

Пилотите на ВВС на САЩ, участвали в тестването на изтребители МиГ-29 в Полша още през 2001 г., отбелязаха най-високата маневреност на тези самолети, припомня yandex.ru.

Както пише изданието обаче, след повече от 40 години звездата на легендарния МиГ-29 постепенно започва да избледнява. Въпреки факта, че стотици такива самолети все още са на въоръжение в много армии, в Русия техният експлоатационен живот е приключил.

Турция гледа към руски изтребители

Турция гледа към руски изтребители

Ердоган: А защо Турция да не закупи Су-35 или Су-57?