Археолози в Египет откриха нови доказателства, които биха могли да предложат отговори на важен аспект от тяхното изграждане. Древните структури са сред най-емблематичните в света и предизвикват особено очарование както от историци, така и от туристи, пише Unilad. Както знаем, пирамидите са построени, за да съхраняват тленните останки на древните египетски фараони, а най-голямата е Голямата пирамида, достигаща 146,6 метра.

Най-старата пирамида е стъпаловидна пирамида в некропола Сакара, която е на около 4700 години. Един аспект на пирамидите обаче е очаровал археолозите и той е как това архитектурно чудо е било конструирано. И по-конкретно, как хилядите тонове камък, използван за изграждането им, са транспортирани до там. Дори с нашата модерна технология преместването на толкова много камъни би било подвиг.

Снимка 327945

Източник: iStock

Наскоро археолозите публикуваха нов документ, изследващ строежа на пирамидите и вече имат отговор на въпросът как са били построени. Ето и техния отговор.

Древен Египет и неговата изключителна сила в управлението на природните и човешките ресурси

Древната цивилизация, изключително силна в управлението на природните и човешките ресурси

Дори пустинята е била в полза на властта

Няколко хиляди години по време на Индустриалната революция Обединеното кралство успяваше с преместването на камъни на големи разстояния, но те откриха, че това става лесно, когато се прави под вода. Съавторът на изследването проф. Еман Гонейм коментира пред BBC, че "никой не е бил сигурен за местоположението, формата, размера или близостта на един огромен воден път до действителното място на пирамидите."

Проучването използва нова технология за картографиране на стария вид на Нил, за който те смятат, че е бил погребан преди хиляди години в суша и пясъчни бури. Учените откриват разклонението Ахрамат, което означава "пирамиди" на арабски, което достигаше до 31 пирамиди.

Оказва се, че египтяните са могли да използват "енергията на реката, за да пренесат големите тежки блокове, без да ползват човешки труд. Именно това може да е и голямата тайна.

Древен Египет: Най-развитата и най-богата цивилизация, живяла някога на Земята?

Древен Египет: Най-развитата и най-богата цивилизация, живяла някога на Земята?

Парадоксално във века на ракетите, компютрите и смартфоните, но наистина мнозина изследователи са на това мнение