Огромните комуникационни и военни сателити са тези, които държат SpaceX на крака. Но те измират и новата мода е в по-малките такива, пише CNN.

Затова SpaceX обяви нова бизнес стратегия в понеделник, в рамките на която космическата компанията ще започне да превозва малки сателити (smallsats). Така скоро компанията ще извършва редовно планирани изстрелвания на ракетата Falcon 9, с която ще се превозват голямо количество от малки спътници, вместо да се фокусират върху един голям товар.

Този тип сателити добиха популярност през последните няколко години. Те варират от размери малки колкото телефон до голям кухненски хладилник.

SpaceX също има планове за тях. Компанията ще да създаде широколентова мрежа в ниската земна орбита. Надяват се проектът, наречен Starlink да осигури високоскоростен интернет за хората по целия свят.

SpaceX изпраща първите си 60 спътника в Космоса, за да достави интернет оттам

SpaceX изпраща първите си 60 спътника в Космоса, за да достави интернет оттам

Те са първата стъпка от мащабния проект на компанията

Вече има голям интерес от индустрията към този пазар. Десетки нови ракетни компании обещават да изградят мащабни ракети, които могат да осигурят бързи и лесни изстрелвания за малките сателити. Rocket Lab e първата, която е започнала такива операции и е осъществила 7 мисии досега.

Изстрелването на този тип малки сателити от голяма ракета не е нова идея. Компанията Spaceflight е организирала такива пътувания преди години като SpaceX също използва своя Falcon 9, за да пусне първата партида от 60 интернет спътника Starlink в началото на тази година.

Лина Пивоварова, анализатор от Northern Sky Research, заявява, че цената и възможностите, които SpaceX представя за новата си програма ще са много привлекателни за пазара. Тя добавя обаче, че има някои неясноти относно програмата като например как ще се впишат мисиите с малките сателити в дългия списък с изстрелвания, които са вече планирани.