Японският производител Toyota разкри смел пран за това да създаде прототип на "града на бъдещето". Проектът носи името Woven City и неговата идея е да създаде нов вид "по-сигурни, чисти и умни" градове. Това съобщиха от компанията по време на годишното технологично изложение CES.

По думите на Джеймс Къфнър, който е изпълнителен директор на Toyota Research Institute тази концепция е обект на обсъждане вече една година.

Първият прототип ще бъде "умен" град, който освен с жилищни сгради ще разполага със собствена полиция, пожарна, спешна помощ и училища. Там ще живеят служители на Toyota, техните деца, както и пенсионери. Woven City трябва да бъде разположен на 71 хектара площ.

Проектът ще бъде осъществен върху парцел, на който в момента се намира автомобилен завод на компанията. Той предстои да спре работа до края на 2020 година. След изграждането на първия етап от проекта, там ще започнат да живеят 2000 души.

От компанията не посочват каква ще е инвестицията в "умния" град. Работата по него трябва да започне през следващата година.

Toyota има опит в строителсвото. Дъщерната ѝ компания Toyota Housing е продала повече от 100 000 жилища в Япония през последните 37 години.