След години чакане и множество обрати, социалната платформа Reddit подаде официално документи в американската Комисия за ценните книжа и борси за първично предлагане на акции на борсата. За момента е сигурно, че това ще донесе милиони долари на един човек, който на пръв поглед няма нищо общо с компанията.

Става дума за изпълнителния директор на OpenAI Сам Алтман. Това е резултатът от поредица негови решения да подкрепи като инвеститор компанията от 2014 г. насам. Те са му донесли 9,2% от правата на глас - най-големият дял, собственост на физическо лице и общо трети най-голям след Advance Magazine Publishers и китайската Tencent.

Reddit удвои оценката си след GameStop манията

Reddit удвои оценката си след GameStop манията

Компанията набра $250 млн.

Преди да стане известен като "баща" на ChatGPT, Алтман беше дългогодишен успешен инвеститор в технологични компании, сред които е например Instacart. Президентският му пост в акселератора Y Combinator го е срещал с множество обещаващи компании, отбелязва CNBC.

През 2014 г. той водеше набирането на 50 млн. долара за Reddit, след като по собствените му думи е използвал платформата в продължение на 9 години. През 2021 г. Алтман инвестира още 50 млн. долара и после още 10 млн. в компанията. Около това време той напусна борда ѝ.

Reddit, дом на WallStretBets, излиза на борсата при оценка от $15 млрд.

Reddit, дом на WallStretBets, излиза на борсата при оценка от $15 млрд.

През второто тримесечие на 2021 г. тя отчете $100 млн. приходи

Заради начина, по който акциите ще бъдат разпределени, Алтман в крайна сметка ще има по-голям дял в Reddit даже в сравнение с изпълнителния директор Стив Хъфман.

Акционери ще могат да станат и потребителите и модераторите на подфорумите.

Google плаща по $60 млн. годишно, за да "чете" Reddit

Google плаща по $60 млн. годишно, за да "чете" най-популярния форум в света

Информацията ще се използва, за да се подобрява чат ботът Gemini

Как ще реагира пазара на това, което Reddit предлага, ще разберем през март. Миналогодишния бунт на модераторите срещу премахването на независимите клиенти за платформата и скорошните разкрития, че потребителското съдържание обучава чат бота на Google срещу 60 млн. долара годишно със сигурност са предпоставка за драма.