Датска компания за сигурност е установила опит за разпространяване на мощен зловреден софтуер на устройства, работещи с операционната система Android, чрез текстови съобщения.

Mazar може да получава администраторски права над телефони, които му позволяват да трие данни, да прави обаждания или да чете съобщения, предаде BBC.

За да бъдат заплашени, потребителите трябва да са махнали отметката при една от настройките по подразбиране на Android устройства, която гарантира, че може да бъде инсталиран софтуер само от доверени източници.

Компанията Heimdal смята, че зловредните съобщения може да са били изпратени до над 100 000 телефона в Дания, въпреки че не е сигурна дали потребители в други държави може да са получили съобщенията.

В примерите, изследвани от датската фирма, потребителите получили безобидно изглеждащ текст, който им предлага линк към нещо, което изглежда като мултимедийно съобщение. Тази хипервръзка изтегля софтуера Tor, който позволява анонимни интернет свързвания към телефона.

Интересното е, че вирусът не може да се инсталира на смартфони, при които настроеният език на операционната система е руски.

Подобни случаи са били откривани в миналото при зловреден софтуер и за настолни компютри, припомнят от Heimdal.

Компанията е тествала телефони, работещи с Android KitKat (версия 4.4), но е вероятно да са били засегнати и всички предишни версии на операционната система.

Съветът към потребителите е никога да не отварят уеб линкове в текстови съобщения от непознати телефонни номера и да бъдат предпазливи по отношение на всякакви линкове, дори съобщението да изглежда от познат контакт.

Междувременно разработчикът на операционната система Google увери, че над един милиард устройства се защитават с Google Play, който провежда 200 милиона сканирания за сигурност на ден.