Автомобили с марката Skoda ще започнат да се произвеждат в Казахстан. Съответно споразумение е сключено между чешката марка и местната автомобилна компания Allur, съобщава Tengri News, цитирана от Autonews.ru.

Кои модели на Skoda ще се сглобяват в Казахстан, все още не е уточнено.

Размерът на инвестициите в проекта ще бъде 26 милиарда тенге (около 50 милиона долара, бел. ред). Освен за директната организация на производството, тези средства ще бъдат използвани и за създаване на дилърска мрежа за колите на марката. Очаква се сътрудничеството с европейския партньор като цяло да създаде около 1500 нови работни места в Казахстан.

Skoda навлиза на още един обещаващ пазар

Skoda навлиза на още един обещаващ пазар

От следващата година на местно ниво ще започне и производствен процес

"Вече група инженери от завода Allur е на производствената площадка на Skoda Auto в Чешката република", каза официалният представител на Allur Айдар Утешев.

В момента заводът Allur в Казахстан произвежда автомобили от редица големи марки. Така от производствената линия на предприятието слизат автомобили JAC, Chevrolet, Kia и Jetour.

Освен това в близко бъдеще към тях може да се присъединят отново руски автомобили с марката Lada. В момента АвтоВАЗ обмисля тази възможност. Сглобяването на автомобили Lada в завода SaryarkaAvtoProm (собственост на Allur) беше спряно през 2022 година. Там се произвеждаха автомобили Lada Granta, Niva и Vesta.

В Казахстан навлиза луксозна марка китайски автомобили, ползвани от самия Си Цзинпин

В Казахстан навлиза луксозна марка китайски автомобили, ползвани от самия Си Цзинпин

Те досега се ползваха основно от държавни глави, високопоставени служители и дипломати

Skoda спря дейността си в Русия миналата пролет, припомня autonews.ru. Преди това автомобили от чешката марка се произвеждаха в страната в завода на GAZ Group в Нижни Новгород. Лифтбековете Octavia, както и кросоувърите Karoq и Kodiaq слязоха от производствената линия на предприятието. Освен това моделът Rapid бе сглобяван в завода в Калуга.

Въпреки това, модели на чешката марка все още могат да бъдат намерени в руските представителства. Продавачите предлагат тези автомобили на руския пазар, като използват така наречената схема за паралелен внос и други алтернативни пътища за доставка.