Европейската банка за възстановяване и развитие е отпуснала заем в размер на 4,5 милиона евро на водещия български производител и износител на топлообменници и съдове за химическата, хранителната и фармацевтичната индустрии "Биомашиностроене". Компанията ще използва средствата, за да разшири дейността си, става ясно от съобщението на институцията.

Дружеството, базирано в Пловдив, изнася над 90 процента от продукцията си към над 20 страни в Европейския съюз и Близкия изток. Компанията доставя за едни от най-големите компании в света в своя сектор като Tetra Pak и GEA, както и световни гиганти в хранителната индустрия като Nestlé и Ferrero.

За да се справи с растящото търсене на продуктите ѝ, "Биомашиностроене" повишава капацитета си в производството. Компанията инвестира в три нови работилници и складове. Експанзията ще оптимизира производствения процес и ще направи възможна едновременната работа по няколко поръчки за голямо и сложно оборудване.

Според инвестиционната програма на компанията, производството и продажбите ще се увеличат с 50% през следващите шест години. Освен това се предвижда да бъдат разкрити между 60 и 100 работни места през следващите 5-6 години.

През 2015 и 2016 г. нетната печалба е над 2 милиона лева, а за миналата година - почти 3 милиона лева.

Общата инвестиционна програма на "Биомашиностроене" е за около 10 милиона евро.

Европейската банка за възстановяване и развитие е водещият институционален инвеститор в България, като до момента банката е предоставила финансиране в размер на 3,7 милиарда евро за 248 проекта.