Големи зарядни паркове за електромобили на собствени локации започва да изгражда компанията Eldrive, която е най-големият оператор на зарядни станции у нас, но освен това има бизнес и в Румъния и Литва.

Именно в балтийската страна ще се появи и първият по рода си обект в Източна Европа. Той е до град Паневежис на ключова локация, разположена на магистралата "Виа Балтика" (част от международен път Е670), която свързва Прага и Талин, преминавайки през Полша, Литва, Латвия и Естония.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Той вече е в строеж, като първоначално на него ще могат да се зареждат 20 електрически превозни средства, а след това капацитетът ще се удвои. Проектът включва и инфраструктура за EV автобуси и камиони, като общата площ е 15 000 квадратни метра.

Eldrive ще изгражда зарядни станции за електромобили в Европа след заем от €40 милиона

Българска компания ще изгражда зарядни станции у нас и в още две държави след заем от €40 милиона

ЕИБ отпуска заема на българския холдинг за инвестиции в България, Литва и Румъния

Мощността на станциите ще бъде между 200 и 400 kW DC, а завършването и пускането в експлоатация на зарядния парк се очаква до края на тази година. Освен зарядните станции, на локацията ще има кафене, магазини и съпътстваща инфраструктура - всичко, което сме свикнали да виждаме на традиционните бензиностанции с изключение на горивата.

От Eldrive посочват, че планират изграждане на множество подобни паркове на всички свои пазари - включително и в България.

Eldrive зарежда електромобилите в три държави - и то отговорно

Eldrive зарежда електромобилите в три държави - и то отговорно

Мрежата на eMobility International разчита у нас на ТОКИ за закупуване на гаранции за произход на чиста енергия

"Основната разлика между заряден хъб, каквито Eldrive изгражда от няколко години, и зарядните паркове е, че освен мащаба, тук оператора е водещият елемент в екосистемата. В допълнение към бързото и удобно зареждане, е осигурена и цялата палитра от партньорски стоки и услуги, от които потребителя да се възползва - храни, напитки, магазини. Това е екосистема далеч отвъд малко кафене или вендинг машина", е цитиран в официалното съобщение да казва изпълнителният директор на Eldrive Holding Стефан Спасов.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.