Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри заем в размер на €40 милиона на българска компания Eldrive, съобщават от регистрирания в Австрия холдинг. Сумата ще бъде похарчена за инсталиране на 8 472 зарядни станции за  електрически автомобили в България, Литва и Румъния.

Новите зарядни станции ще бъдат изградени през следващите три години, в подкрепа на чистата мобилност и на целите на Зеления пакт на ЕС за устойчив транспорт и декарбонизация.

Споразумението е подкрепено от програмата InvestEU, чиято цел е привличането на повече от €372 милиарда допълнителни инвестиции през периода 2021-2027 година.

Снимка 636385

Източник: iStock

Програмата InvestEU привлича инвестиции за приоритетите в политиката на ЕС като зеления преход, конкурентоспособността, иновациите и устойчивата инфраструктура.

Благодарение на помощта от InvestEU и финансирането от ЕИБ, Елдрайв Холдинг възнамерява да вложи близо €146 милиона за инсталирането на 4 376 нови зарядни станции за електромобили в Румъния, 2 575 в Литва и 1 530 в България.

Бизнес с бъдеще: Операторите на зарядни станции се борят за първокласни местоположения

Бизнес с бъдеще: Операторите на зарядни станции се борят за първокласни местоположения

Компаниите се оплакват, че бюрокрацията в Европа забавя разрастването

По този начин ще ускори изграждането на необходимата инфраструктура за внедряване на чист транспорт в трите страни и ще подпомогне прехода към неутралност по отношение на климата.

Проектът ще търси решение на слабото навлизане на електрическите автомобили и на зарядните станции в трите държави и ще им помогне да постигнат заложените в Зеления пакт на ЕС цели за един милион обществени зарядни станции за електромобили и станции за алтернативни горива във всички 27 държави членки до 2027 година.

Мрежите за зареждане на електрически автомобили ще бъдат от решаващо значение за прехода към електрически превозни средства и ще спомогнат за намаляване на емисиите от парникови газове и замърсяването на въздуха в градската среда в България, Литва и Румъния.

"Този проект е от изключително значение. Транспортният сектор е един от основните източници на емисии от парникови газове. Преходът към електромобилност може да помогне за намаляване на вредните емисии и на замърсяването на въздуха", заяви вицепрезидентът на ЕИБ Кирякос Какурис.

Той допълва, че реалният преход към електрически автомобили е невъзможен без необходимата инфраструктура. Затова в качеството си на климатичната банка на ЕС, ЕИБ подкрепя изграждането на мрежи за зареждане на електрически автомобили.

"Аз съм удовлетворен, че ще бъдем участници в модернизацията на транспорта в България, Литва и Румъния."

Елдрайв Холдинг е компания под конкрола на български инвеститори. До оммента тя вече експлоатира над 1 200 зарядни станции за електромобили в трите страни.

Зареждането на електрически автомобили е сред секторите, които имат право на допълнителна подкрепа по специалната инициатива на ЕИБ в помощ на REPowerEU - планът на ЕС за преодоляване зависимостта на Европа от изкопаеми горива.

Банката на ЕС задели €45 милиарда допълнително финансиране, които прибавя към обичайните обеми за кредитиране на проекти, свързани с REPowerEU.

"Спечелването на доверието на Европейската инвестиционна банка е сериозно постижение за Елдрайв. Това е важно признание за жизнеспособността на нашата бизнес стратегия, за нашите усилия и постигнатия растеж през изминалите няколко години", коментира Стефан Спасов - изпълнителен директор на Елдрайв Холдинг.

"Елдрайв Холдинг" е водещ оператор за зарядни станции на електромобили в България, Румъния и Литва, основно насочен към осигуряване на бързо и свръх-бързо зареждане. Компанията поддържа над 1 200 зарядни станции и е готова с амбициозен план за бъдещ растеж и разширяване на международната дейност.

В България има близо 6 300 електромобили, при общо 3 милиона в ЕС

В България има близо 6 300 електромобили, при общо 3 милиона в ЕС

Най-големият годишен ръст на електрическите автомобили в ЕС е за периода 2019 г. и 2020 г. - 85% ръст