Компаниите, занимаващи се със зареждане на електрически превозни средства в Европа и САЩ започнаха да се борят за най-добрите места за изграждане на бързи обществени зарядни устройства. Наблюдателите на индустрията прогнозират нови кръгове на консолидация, тъй като все повече големи инвеститори навлизат в битката, пише Reuters.

Много настоящи компании за зарядни устройства за EV са подкрепени от дългосрочни инвеститори и се очаква да стартират още. Очертаващите се забрани в различни държави за автомобили, задвижвани от изкопаеми горива, направиха сектора по-привлекателен за инфраструктурни инвеститори като Infracapital на M&G и шведската EQT.

Държавите в ЕС с най-много и с най-малко зарядни станции за автомобили

Държавите в ЕС с най-много и с най-малко зарядни станции за автомобили

Според ACEA, в България има 1091 точки за зареждане на електромобили

"Ако погледнете нашите клиенти, сега това е като игра за заграбване на земя", каза Томи Ристимаки, главен изпълнителен директор на финландския производител на зарядни устройства за електромобили Kempower. "Който получи най-добрите местоположения сега, може да гарантира продажби на електроенергия през следващите години."

Анализ на Reuters показа, че има повече от 900 компании за зареждане на EV в световен мащаб. Секторът е привлякъл над 12 милиарда долара финансиране на рисков капитал от 2012 г., според PitchBook.

Тъй като големите инвеститори финансират повече консолидация, "пейзажът на бързото зареждане ще изглежда доста по-различен от пейзажа, който съществува днес", каза Майкъл Хюз, главен директор по приходите и търговията за ChargePoint, един от най-големите доставчици на зареждане на EV оборудване и софтуер.

Корпорациите - от Volkswagen до BP и E.ON, са инвестирали сериозно в индустрията, която е претърпяла 85 придобивания от 2017 г. насам.

Само в Обединеното кралство има повече от 30 оператора на бързо зареждащи устройства. Два нови стартираха миналия месец: австралийският Jolt , подкрепен от инфраструктурния фонд на BlackRock, и Zapgo, който получи 25 милиона паунда (31,4 милиона долара) финансиране от канадския пенсионен фонд OPTrust.

Hilton инсталират 20 000 зарядни за Tesla в хотелите си

Hilton инсталират 20 000 зарядни за Tesla в хотелите си

Honda също се присъединява към мрежата на Илон Мъск

На американския пазар Tesla е най-големият играч, но все повече магазини и бензиностанции скоро ще се присъединят към битката и броят на мрежите за бързо зареждане в САЩ ще се удвои до 54 през 2030 г. от 25 през 2022 г. каза Лорън Макдоналд, главен изпълнителен директор на базираната в Сан Франциско изследователска фирма EVAdoption.

Може да отнеме четири години, преди правилно поставена станция за зареждане на EV да стане печеливша, след като използването достигне около 15%. Компаниите за зарядни устройства се оплакват, че бюрокрацията в Европа забавя разрастването. Все пак секторът се разглежда от дългосрочни инфраструктурни инвеститори за добър залог като Infracapital, който притежава норвежката Recharge и е инвестирал в британската Gridserve.

"С правилните местоположения, дългосрочните инвестиции в (таксуващите компании) имат абсолютно смисъл", каза Кристоф Бордес, управляващ директор в Infracapital.

Hughes от ChargePoint вярва, че по-големите играчи ще започнат да търсят отвъд съществуващите сайтове за нови недвижими имоти, специално построени за мега-съоръжения с 20 или 30 диспенсъра за бързо зареждане, заобиколени от търговци на дребно и удобства.

"Има надпревара за пространство", каза той, "но ще отнеме повече време, отколкото някой очаква, за да намери, изгради и активира тези нови сайтове за следващото поколение бързо зареждане."

ЕСО инвестира близо 200 милиона лева в държавни зарядни станции

Близо 200 милиона лева ще бъдат инвестирани в държавни зарядни станции до 5 години

Планът е свързан с мащабната електрификация на транспорта у нас

Фирмите също се състезават за ексклузивни договори с домакините.

Например британската InstaVolt - собственост на EQT - има сделки с компании като McDonald's за изграждане на станции за зареждане на техните местоположения.

"Ако можете да спечелите това партньорство, то е ваше, докато не го развалите", каза изпълнителният директор на InstaVolt Ейдриън Кийн.

С "по-дълбоките джобове" на EQT, InstaVolt планира 10 000 зарядни устройства в Обединеното кралство до 2030 г., има активни зарядни устройства в Исландия и стартира операции в Испания и Португалия, каза Кийн. Консолидацията може да започне през следващата година или така, добави той.

"Това може да отвори възможности на пазарите, на които се намираме, но и да отвори вратата към нов пазар за нас", каза Кийн.

Устройството за зареждане на Utility EnBW има 3500 точки за зареждане на EV в Германия, около 20% от този пазар. Той инвестира 200 милиона евро годишно, за да постигне 30 000 точки за зареждане до 2030 г., разчитайки на местния персонал, за да отблъсне конкуренцията за сайтове.

Лизинговите компании искат да финансират ВЕИ централи и зарядни станции

Лизинговите компании искат да финансират ВЕИ централи и зарядни станции

Липсата на инфраструктура за момента спира българските фирми да минат на коли на ток, заяви Владислав Дамаскинов от БАЛ

Отделът също така е създал партньорства в мрежа за зареждане в Австрия, Чехия и Северна Италия, каза вицепрезидентът по продажбите Ларс Валх.

Норвегия, водещ пазар на електромобили, пострада от краткосрочно "прекомерно разгръщане" тази година, тъй като компаниите се надпреварваха да изграждат станции за зареждане, каза изпълнителният директор на Recharge Хакон Вист. Пазарът добави 2000 нови точки за зареждане, за да достигне общо 7200, но продажбите на електромобили са намалели с 2,7% до октомври тази година.

Recharge има около 20% пазарен дял в Норвегия, точно след Tesla.

"Някои компании ще открият, че са твърде малки, за да отговорят на изискванията на клиентите и ще напуснат или продадат", каза Вист.

Други стартират компании, знаейки, че могат да придобият други или самите те да бъдат придобити.

Новият участник в Обединеното кралство, подкрепеният от OPTrust Zapgo планира да се насочи към недообслужвани части от югозападната част на Англия, предлагайки на наемодателите част от приходите от таксуване, за да получат добри местоположения. Планира 4000 зарядни устройства до 2030 г., каза изпълнителният директор Стив Лейтън, който прогнозира, че консолидацията "всичко ще се сведе до пари" по-късно през това десетилетие.

Пазарът в САЩ ще се промени, тъй като вериги магазини като Circle K и Pilot Company и гиганти в търговията на дребно като Walmart инвестират масово в станции за зареждане, каза McDonald от EVAdoption.

"Както всички индустрии, стартирани от куп малки стартиращи фирми, с течение на времето големите се намесват и... се консолидират", каза Макдоналд. "В края на това десетилетие логата ще бъдат много различни."