Знаете ли колко обекти имат двете най-големи вериги бензиностанции в България? По актуални данни са около 550. Има обаче една мрежа за зареждане, която е още по-голяма - с близо 650 зарядни точки в цялата страна. Ако вече сте направили скока от бензина и дизела към електрическото задвижване, със сигурност знаете, че става дума за Eldrive.

Вече 8 години компанията зад нея - eMobility International, работи за това електромобилността да стане част от ежедневието на хората. Прави го в 3 държави - България, Румъния и Литва.

У нас тя е най-големият играч на пазара и си партнира с доставчика ТОКИ, за да гарантира, че всяко зареждане от нейните станции допринася за по-устойчива околна среда.

Не просто ток и кабел

"Към момента в мрежата Eldrive има над 1000 зарядни точки, като близо 650 от тях са в България. В страната имаме пълно национално покритие, като станциите са разположени на средно около 60 до 80 км една от друга. Напълно обезпечени са всички магистрали, международни пътища и основни маршрути", обяснява пред Money.bg изпълнителният директор на eMobility International Стефан Спасов.

През последната година компанията се е фокусирала в изграждането на хъбове за бързо и супер бързо зреждане - това са локации с множество станции, на които могат да зареждат едновременно от 8 до 20 електромобила. Мрежата покрива всички основни стандарти за конектори - нещо особено важно във все още фрагментираната реалност на колите, задвижвани от ток.

Снимка 653179

Източник: Eldrive

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Обхванати са всички големи градове, като само в София зарядните точки са близо 180: "Стремим се да предоставим услуга, която надхвърля само зареждането, като се стараем да инсталираме зарядни станции на локации, които предоставят допълнителни стоки и услуги с висока добавена стойност за нашите потребители".

Затова и Спасов е на мнение, че у нас "реално почти всеки собственик на електромобил е потребител на Eldrive". В Румъния компанията разшири зарядната си мрежа и има лидерски амбиции, а експанзията е в ход и в Литва.

Добрата бира се прави с чиста вода и... чиста енергия

Добрата бира се прави с чиста вода и... чиста енергия

"Токи" и "Каменица" по пътя към истински "зелен" преход

Голяма крачка към "зелено" зареждане

"При бизнес модел като този на Eldrive в много малка част от случаите можем да имаме избор на доставчик на електроенергия и още по-малко на типа електроенергия, с която са захранени зарядните станции. В по-голямата си част, нашите станции са изградени на партньорски локации, където използваме електроенергията, която собственика на локацията ползва и е предпочел, според собствените си нужди и цели", признава Стефан Спасов.

Как тогава компанията може да излезе от ситуацията, в която, да кажем, зарежда екологичните иначе електрически коли с ток от... въглищен ТЕЦ? От Eldrive са убедени, че усилието и разходите за това си заслужават и тук идва ролята на т.нар гаранции за произход на електроенергията.

Снимка 653177

Източник: Eldrive

Те гарантират на ползвателя, че чиста електроенергия, равна на употребената от него, е влязла в общия енергиен микс. Освен това и чрез тях се стимулират инвестициите във ВЕИ мощности.

След края на всяко тримесечие Eldrive купува гаранции за произход на чиста енергия, равно на изразходеното от потребителите на зарядните станции. При 25% дял на ВЕИ в реалния енергиен микс, това означава, че компенсацията даже се превишава с една четвърт.

"Да, това е допълнителен разход за Eldrive, но с него намаляваме въглеродния си отпечатък, както и този на всеки един наш потребител, а и стимулираме развитието на ВЕИ мощности, като генерираме допълнителен приход за инвеститорите", обобщава Спасов.

Важен партньор

За закупуването на гаранции за произход на чиста енергия Eldrive работи с доставчика ТОКИ, който предлага много и различни решения за бизнеса - включително доставяне на ток, който е на 100% от ВЕИ. По думите на Спасов двете компании споделят желанието да живеем в по-устойчива и чиста среда.

А освен желание, в случая има и способности: "Нашите услуги са силно дигитализирани. Потребителите ползват мрежата ни основно през мобилно приложение, а заплащането се извършва с банкова карта, отново чрез приложението. Това е типично за целия сектор по света, а не само в България или за нас конкретно. Впечатляващо, обаче, е колко модернизирани са услугите на ТОКИ в сектор, който като цяло изостава с дигитализацията, особено в България".

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.