Румъния възобновява разговорите с Volkswagen, свързани с изграждането на нов завод в Източна Европа. Това са потвърдили от министерство на бизнеса, търговията и предприемачеството в северната ни съседка след като от концерна потвърдиха, че плановете за отваряне на базата в Турция са замразени.

Намеренията Букурещ да влезе отново в преговорите за завода са били потвърдени от ресорния министър Стефан Опреа по време на събитие част от Buchearest Auto Show, пише сайтът SeeNews.

Междувременно местните власти в румънския град Арад, който се намира в западната част на страната, посочиха, че са готови да отговорят на изискванията на Volkswagen за новата производствена база.

Евродепутатът Георге Фалка, който е доскорошен кмет на Арад, е потвърдил готовността на града да привлече германския гигант.

България е обратно в играта за Volkswagen: предлагаме два пъти по-голяма финансова помощ за гиганта

България е обратно в играта за Volkswagen: предлагаме два пъти по-голяма финансова помощ за гиганта

Проектът за изграждане на новия завод на компанията в Маниса, Турция, е замразен заради войната в Сирия

"Общината може да предостави 1100 хектара площ за проекта, от които 400 хектара ще могат да бъдат използвани за изграждането на самия завод, а останалата част може да бъде използвана от производителите на автомобилни части, които са доставчици на групата", коментира той, цитиран от Romania Insider.

През последните два дни редица германски медии излязоха с разработки по темата. От FAZ потвърдиха спирането на работата по проекта в Турция и акцентираха върху цитат на Росен Плевнелиев, който е председател на "Автомобилен клъстер България". По неговите думи старанат ни може да предложи двойно по-голяма финансова подкрепа на Volkswagen от първоначално предложената.