Най-голямата по приходи верига за бързооборотни стоки у нас Kaufland пуска в експлоатация от днес фотоволтаична инсталация на покрива на хипермаркета си в квартал "Горубляне". Това е седмото такова съоръжение, което компанията разполага на свои обекти. До края на годината е планирано изграждането на още две инсталации.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Към момента вече над 10 на сто от хипермаркетите на Kaufland са оборудвани с фотоволтаици като част от ангажимента на веригата за повишаване на енергийната ефективност и ограничаване на негативното въздействие върху климата.

Съоръжението в "Горубляне" ще произвежда около 190 000 kWh годишно и ще намалява годишното електропотребление на хипермаркета с около 15%. Очакванията са това да доведе до спестяване на още около 100 тона СО2 емисии годишно.

Снимка 620636

Източник: Kaufland

Хипермаркетът на Каuflаnd в квартал "Гopyблянe" e първият "зелен" хипермаркет нa ритейлъра. Магазинът е изграден по най-актуалните cтaндapти зa екологично и eнepгийнo ефективно строителство. Хипермакетът ce зaxpaнвa cъc 100% "зeлeнa" енергия и e oбopyдвaн c peдицa щaдящи околнaтa cpeдa cиcтeми, включително LED осветление и хладилни витрини с нискоемисионни хладилни агенти.

Като резултат от "зелената" си политика, Kaufland България е спестила близо 4000 тона CO₂ емисии за 2022 година. През тази година ритейлърът ще продължи да инвестира приоритетно за реализация на своята климатична стратегия и да работи за намаляване на въглеродния си отпечатък.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.