Ново летище на едва 43 км от северната граница с България планира да изгради румънската страна, съобщава новинарският портал HotNews.

Проектът е с прогнозна стойност от около 2 милиарда евро. Предпроектното проучване е дело на консорциум специалисти, включващо архитекти и специалисти по градско планиране - Concrete & Design Solutions и Urban Scope, както и представители на френската SETEC, световен експерт в областта.

Португалия ще строи ново столично летище за 8 млрд. евро

Португалия ще строи ново столично летище за 8 млрд. евро

Проектът е от над 10 години, но досега нямаше средства за реализирането му

Летище Bucharest-Sud ще бъде изградено на 24 км южно от центъра на столицата, на територията на град Адунати-Копачени, област Гюргево.

Целта му е първоначално да обслужва над 11 милиона пътници годишно, с възможност за разширяване на капацитета му до 20 милиона, посочват работещите по проекта. Също така според прогнозите то ще поеме до 30 000 тона товари на годишна база.

Сектор 4 на Букурещ ще работи с местните власти на съседния окръг Гюргево в рамките на съвместно дружество, което да придобие земята за новата аерогара.

По първоначални прогнози предпроектното проучване се очаква да приключи през август. За есента на 2025 година е фиксирано началото на процедурите по проектиране и изпълнение, като срокът за реализацията му е 3 години от издаване на заповедта за строеж, посочи пред журналисти кметът на Сектор 4 Даниел Бълуца.

Снимка 441894

Източник: BucharestAirports.ro

Новото летище ще разполага с всички обичайни за едно съвременно летище елементи, включително паркинг за пътници с капацитет 4500 места, хангари за поддръжка, наземно оборудване и други.

Ангажираните с проекта в северната ни съседка считат, че изграждането на ново летище е с ключово значение с оглед на увеличаващия се пътникопоток. На фона на това, през миналата година се заговори и за разширяване на съществуващото вече летище "Анри Коанда" в Отопени - но все още не е взето окончателното решение за изграждането на нов терминал.

Като допълнителен плюс на проекта за нов аеропорт се споменава и стратегическото му местоположение с бърз и лесен достъп до съществуващи транспортни мрежи, както и близостта до България.