Robinhood е започнала изграждане на платформа за "демократизиране" на първоначалните публични предлагания (IPO), включително собственото си, предаде Reuters, позовавайки се на свои източници от компанията. Това ще позволи на потребителите ѝ да купуват акции наравно с големите фондове на Wall Street.

Този ход може допълнително да подкопае влиянието на големите инвеститори върху борсовите обороти. Прогнозата е, че този ход ще улесни значително и IPO-то на самата Robinhood, като се има предвид как компаниите и техните инвестиционни банкери строго контролират разпределението на средствата за инвеститори в нови листинги.

Понастоящем потребителите на платформата и други търговци аматьори не могат да купуват акции по време на листванията на компаниите на борсата, докато техните акции не започнат да се търгуват на фондовите пазари. Тъй като акциите често струват значително повече по време на IPO-то, отколкото в последствие (средно с 36% повече), големите фондове имат значително предимство спрямо дребните инвеститори.

Но, разбира се, създаването на такава функционалност ще има регулаторни спънки. Robinhood трябва да договори споразумения с компании и техните посредници и да получи благословията на американските регулатори, казаха източниците. Все пак платформата за търговия може да има лост в тези преговори, като изтъкне, че ще действа като мост между IPO-то и значителен пул от инвеститорско търсене, допълват източниците.

Във всеки случай не е ясно дали този план изобщо ще се осъществи, но ако се случи, той може да доведе до покачване на привлекателността, респективно на цената на акциите, на самата Robinhood.