Обновените и ремонтирани столични Централни хали отварят врати на 23 май, както обяви преди дни собственикът на сградата, Kaufland. Обаче Централните хали вече няма да бъдат само място за пазаруване на гражданите, но и център за осъществяване на културни дейности и социални контакти и разбира се, история.

Обособеното "социално" пространство включва: сцена за спектакли и други културни събития със 70 седящи места, зала за конференции и форуми, събитиен център, детска книжрница с площ от 500 кв. метра. При това достъпът до ниво "-1" няма да е обвързан със задължението за покупки от магазините на Халите, уточниха от Kaufland при представянето пред медии на вече изградената културно-историческа част на проекта.

Първите културни събития в Централните хали ще имат "летящ старт" през уикенда на 31май-1 юни. Оранизирана е вече интензивна културна и събитийна програма чак до началото на есента.

Централните хали отварят врати на 23 май, след инвестиция на Kaufland за 50 млн. лева

Централните хали отварят врати на 23 май, след инвестиция на Kaufland за 50 млн. лева

Общо над 170 са българските доставчици на храни ще представят продуктите си там

Същевременно Kaufland стартира покана до артисти и мениджъри от областта на изкуството и културата, които да предтавят свои произведения и спектакли на обособената сцена на Централни хали. А най-добрите 3 проекта, които бъдат представени в следващите 2 месеца, ще получат грантово финансиране от Kaufland в размер на 5000 лева.

Снимка 665143

Източник: Kaufland България

"Съчетанието на търговска част и пространство за културни дейности в Централни хали е проект на партньорство между бизнеса в лицето на Kaufland и културата и изкуството, от което партньорство имат изгода и двете страни", коментира проф. д-р архитект Йорданка Камбулкова, председател на Обществения съвет за проекта Централни хали.

"С обновяването на Централните хали от Kaufland искат да възродят традицията от миналото, че около градските пазари се случват и важни културни и социални събития", коментира от своя страна доц. д-р Венета Ханджийска, директор на Регионалния исторически музей - който е предоставил архивни снимки за социалното пространстово на Централните хали.