Българският фармацевтивен гигант Sopharma планира да инвестира 30 милиона лева в нов лиофилен завод за производство в София. Дружеството обяви плановете си заедно с годишния финансов отчет.

Очаква се строежът да започне в първата половина на 2018 година. Новият завод ще увеличи произвежданата продукция на метилпреднизолон и ще създаде нови работни места, казват от компанията.

Метилпреднизолонът е и сред лекарствата с най-голям дял от продажбите в страната. Останалите са Аналгин, Вицетин, Витамин С, Нивалин и други. Дружеството заема близо четири процента от общия обем на българския фармацевтичен пазар в стойност и 13% в натурално изражение.

Позициите на основните конкуренти на дружеството на територията на страната са както следва: Nоvartis—7% (4% в бр.), Roche - 6 (0,3% в бр.), Actavis - 6% (11% в бр.), Glaxosmithkline - 4% (3% в бр.), Abbvie - 4% (0% в бр.), Sanofi-Aventis - 4% (4% в бр.), Astra Zeneca - 3 % (1% в бр.), Pfizer - 3% (1% бр.), Bayer - 3% (2% в бр.).

Приходите от продажби за европейските страни се увеличават с 19% в сравнение с 2016 г., основно поради увеличение на приходите от продажби в Русия с 16% и Украйна с 18%, както и в резултат на увеличение на продажбите в Полша, Молдова, Беларус, Сърбия и др. Продажбите на руския пазар през 2017 затвърждават възходящия тренд от края на миналата година и са реален индикатор за подобряването на икономическата ситуация в страната.

"Софарма" прави два нови завода в София и Казанлък

"Софарма" прави два нови завода в страната

Все още не е ясно колко ще бъде голяма инвестицията в базите

През 2017 година консолидираната нетна печалба на Sopharma се сви до 46 милиона лева, в сравнение с 54,9 милиона лева през 2016 година.