Изграждането отне повече от две години, но днес Starbucks ще отвори първото си заведение в Италия. За да впечатли жителите и гостите в страната на еспресото, компанията ще положи много повече усилия, отколкото по останалите места в света, предава BBC.

Обектът с под, покрит с мрамор, ще предложи "театър от печене на кафе, пивоварство и миксология", както и коктейли, пица и сладолед. Местният бизнес не е впечатлен и казва, че не се страхува от конкуренцията, подчертавайки, че висококачествено кафе вече се предлага в региона.

Federazione Italiana Pubblici Esercizi (FIPE), която представлява баровете и ресторантите в страната, казва че всичките 149 154 кафенета в Италия предлагат добра сделка, искайки само средно по едно евро за еспресо.

Starbucks пък посочват, че обектът в Милано е замислен като отдаване на почит към кафе културата в Италия. Но докато материалите и уменията са местни, новият обект със сигурност е част от световните амбиции на веригата.

С размер около една трета от футболно игрище, той се намира в историческата сграда на пощата в Милано близо до катедралата Piazza Cordusio и третият от новия тип кафената, като другите две са в Шанхай и Сиатъл.

Традиционните кафенета в Италия предлагат да изпиете едно еспресо набързо и често на крак. Starbucks се надява да може да предложи нещо повече.

Клиентите могат да станат свидетели на целия процес по приготвянето на кафето, а освен това компанията ще предлага и сладкиши, пица и сладолед.

Компанията има над 28 хил. обекта по света, но това е първият в Италия. Местните хора обаче приемат новината без особено въодушевление. "Опитвал съм кафето на Starbucks и със сигурност ще продължа да пия италианско", казва Джулия Бригенти, която живее в Милано.

Италия е 78-мият пазар на компанията, а откриването на обекта в Милано идва цели 20 години, след като веригата стъпи за първи път в Европа.