Повечето инвеститори са наясно, че пазарът преминава през периоди както на възходи, така и на спадове. И така, какво се случва по време на периоди на изключителна нестабилност на пазара? Предприемането на грешни ходове, в резултат на емоции, може да заличи предишни печалби и дори много повече.

Чрез използването на ненасочени или базирани на вероятности методи за търговия, инвеститорите може да са в състояние да защитят активите си от потенциални загуби и може да са в състояние да спечелят от нарастващата волатилност, използвайки определени стратегии, пишат експертите на изданието Investopedia.

На финансовите пазари волатилността се отнася до наличието на екстремни и бързи колебания в цените. Като се има предвид нарастващата волатилност, възможността за загуба на част или цялата инвестиция е известна като риск.

Насоченото инвестиране, стратегия, практикувана от повечето частни инвеститори, изисква пазарите да се движат последователно в желаната посока. От друга страна, ненасоченото инвестиране се възползва от неефективността на пазара и относителните несъответствия в цените.

Волатилността позволява на инвеститорите да преразгледат своята инвестиционна стратегия.

Как да инвестирате на волатилни пазари?

Как да инвестирате на волатилни пазари?

Когато пазарът върви надолу, често е най-доброто време да вложите пари в дългосрочен план

Волатилност срещу риск

Важно е да разберете разликата между волатилност и риск, преди да вземете решение за метода на търговия. Волатилността на финансовите пазари е количественото определяне на скоростта и големината на колебанията в цената на даден актив. Всеки актив, чиято пазарна цена се променя с течение на времето, има известно ниво на волатилност.

Колкото по-голяма е променливостта, толкова по-големи и по-чести са тези колебания. Рискът, от друга страна, е възможността да загубите част или цялата инвестиция. Има няколко вида риск, които могат да доведат до потенциална загуба, включително пазарен риск (т.е. че цените на активите да се движат срещу вас).

Тъй като нестабилността на пазара се увеличава, пазарният риск също има тенденция да се увеличава. В отговор може да има значително увеличение на обема на сделките през тези периоди и съответно намаляване на периодите на задържане на позициите. В допълнение, свръхчувствителността към новините често се отразява в цените по време на изключителна нестабилност, тъй като пазарът реагира прекомерно.

По този начин повишената волатилност може да съответства на по-големи и по-чести спадове, което представлява пазарен риск за инвеститорите. За щастие, нестабилността може да бъде хеджирана до известна степен. Нещо повече, има начини действително да печелите директно от увеличенията на волатилността.

Хеджиране срещу нестабилност

Може би най-важното нещо за повечето дългосрочни инвеститори е да се предпазят от загуби, когато пазарите станат нестабилни. Един от начините да направите това, разбира се, е да продадете акции или да зададете стоп-лос (ограничаване на загубата) поръчки, за да ги продадете автоматично, когато цените паднат с определена сума.

Това обаче може да създаде облагаеми събития и освен това премахва инвестициите от нечие портфолио. За инвеститор, който купува и държи (привърженик на стратегията "buy and hold"), това често не е най-добрият начин на действие. Вместо това инвеститорите могат да купуват защитни пут опции или върху отделните акции, които притежават, или върху по-широкия индекс като S&P 500 (напр. чрез S&P 500 ETF опции).

Пут опцията дава на притежателя правото (но не и задължението) да продаде акции от базовия актив като определена цена на или преди изтичането на договора. Да кажем, че акциите на компанията XYZ се търгуват на $100 за акция и искате да се предпазите от загуби над 20%.

Можете да закупите пут опция със страйк (цена на упражняване) от 80 долара, което дава правото да продавате акции на $80, дори ако пазарът падне до, да речем, $50. Това на практика определяте ценови праг на потенциалната загуба. Обърнете внимание, че ако акцията никога не падне до страйк цената до изтичането й, тя просто ще изтече безполезна и ще загубите премията, платена за пут опцията.

Търговията с волатилност

Инвеститорите, които желаят да направят насочен залог върху самата волатилност, могат да търгуват ETF-и или ETN-и, които проследяват индекс на волатилността. Един такъв индекс е индексът на променливостта (VIX), създаден от CBOE, който проследява променливостта на индекса S&P 500.

Известен също като "индекс на страха", VIX (и свързаните с него продукти) увеличават стойността си, когато волатилността се повиши. Можете също така да помислите за закупуване на договори за опции, за да спечелите от нарастващата волатилност в допълнение към хеджирането на негативната страна на вашата сделка.

Стратегии за инвестиране в трудна среда

Стратегии за инвестиране в трудна среда

Някои части на фондовия пазар са в добра позиция да издържат както на инфлацията, така и на възможна рецесия

Цените на опциите са тясно свързани с променливостта и ще нарастват заедно с променливостта. Тъй като нестабилните пазари могат да доведат до колебания както нагоре, така и надолу, докато цените се движат, използването на различни опционни стратегии, може да е подходящо.

Поради начина, по който са конструирани борсово търгуваните продукти на VIX, те не са предназначени и подходящи да бъдат дългосрочни инвестиции. По-скоро те са предназначени да правят краткосрочни залози върху промените във волатилността.

Ненасочено инвестиране

Повечето инвеститори участват в насочено инвестиране, което изисква пазарите да се движат последователно в една посока (която може да бъде или нагоре за дълги, или надолу за къси).

Пазарните таймери, инвеститорите в дълги или къси акции и последователите на тренда, разчитат на насочени стратегии за инвестиране.

Времената на повишена волатилност могат да доведат до безпосочен или страничен пазар, многократно предизвиквайки стоп загуби. Печалбите, спечелени с години, могат да бъдат ерозирани за няколко дни.

Ненасочените инвеститори в акции, от друга страна, се опитват да се възползват от неефективността на пазара и относителните несъответствия в цените. Важно е, че ненасочените стратегии са, както подсказва името, безразлични към това дали цените се покачват или падат и следователно могат да успеят както на бичи, така и на мечи пазари.

Стратегия, неутрална към пазара на акции

Принципът зад стратегията, която е неутрална спрямо пазара на акции, е, че печалбите ви ще бъдат по-тясно свързани с разликата между най-добре и най-лошо представящите се, отколкото общото представяне на пазара - и по-малко податливи на пазарна волатилност.

Тази стратегия включва закупуване на относително подценени акции и продажба на относително надценени акции, които са в същия индустриален сектор или изглеждат подобни компании. По този начин инвеститорът се опитва да използва разликите в цените на тези акции, като е дълъг и къс с еднаква сума в тясно свързани акции.

Тук експертите подбиращи акции могат да блеснат, защото способността да избират правилните акции е почти всичко, което има значение за тази стратегия. Целта е да се използват разликите в цените на акциите, като бъдат както дълги, така и къси сред акциите в един и същи сектор, индустрия, нация, пазарна капитализация и т.н.

Като се фокусирате върху двойки акции или само върху един сектор, а не върху пазара като цяло, вие подчертавате движението в рамките на категория. Следователно, загуба на къса позиция може бързо да бъде компенсирана от печалба на дълга. Номерът е да се идентифицират открояващите се и слабо представящите се акции.

Арбитраж за сливане

Акциите на две компании, участващи в потенциално сливане или придобиване, често реагират различно на новината за предстоящото действие и се опитват да се възползват от реакцията на акционерите. Често акциите на придобиващия се дисконтират, докато акциите на компанията, която ще бъде придобита, нарастват в очакване на изкупуването.

Стратегията за арбитраж при сливане се опитва да се възползва от факта, че комбинираните акции обикновено се търгуват с отстъпка от цената след сливането поради риска всяко сливане да се разпадне. Надявайки се, че сливането ще приключи, инвеститорът едновременно купува акциите на целевата компания и скъсява акциите на придобиващата компания.

Арбитраж на относителна стойност

Подходът на относителната стойност търси връзка между ценните книжа и обикновено се използва по време на страничен пазар. Какви двойки са идеални? Те са тежки акции в рамките на една и съща индустрия, които споделят значителна част от търговската история.

След като сте идентифицирали приликите, е време да изчакате пътищата им да се разминат. Дивергенция от 5% или повече, продължаваща два дни или повече, сигнализира, че можете да отворите позиция и в двете ценни книжа с очакването, че те в крайна сметка ще се сближат. Можете да удължите подценената ценна книга и да скъсите надценената и след това да затворите и двете позиции, след като се сближат отново.

Какво причинява нестабилност на пазара?

Като цяло нестабилността на пазара се увеличава, когато има по-голям страх или повече несигурност сред инвеститорите. И двете могат да бъдат резултат от икономически спад или в отговор на геополитически събития или бедствия. Например нестабилността на пазара се увеличи поради кредитната криза през 2008-09 г., която доведе до голямата рецесия. Тя също се увеличи, когато Русия нахлу в Украйна през 2022 г.

Какви инвестиции проследяват индекса на волатилността на VIX?

Фючърси на VIX се търгуват на CBOE и са достъпни за клиенти на някои брокерски къщи. За тези, които нямат достъп до фючърси, има също ETF-и и ETN-и, включително iPath Series B S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN (VXX), iPath Series B S&P 500 VIX Mid-Term Futures ETN (VXZ), и ProShares VIX Short-Term Futures ETF (VIXY).

Какво е инвестиране, базирано на вероятности?

В допълнение към хеджирането, инвеститорите може също да се обърнат към фундаменталния анализ, за да разберат риска на отделните акция. Дори при ликвидни и доста ефективни пазари в наши дни, има моменти, когато една или повече ключови данни за дадена компания не са широко разпространени или когато участниците на пазара интерпретират една и съща информация по различен начин.

Няколко начина за инвестиране с цел доход

Няколко начина за инвестиране с цел доход

В свят на висока инфлация

Това може временно да доведе до неефективна цена на акциите. По този начин притежателите на тези акции имплицитно поемат допълнителен риск, за който най-вероятно не подозират. Инвестирането, базирано на вероятности, е една стратегия, която може да се използва, за да се определи дали този фактор се отнася за дадена акция или ценна книга.

Инвеститорите, които използват тази стратегия, ще сравнят бъдещия растеж на компанията, както се очаква от пазара, с действителните финансови данни на компанията, включително текущия паричен поток и историческия растеж.

Това сравнение помага да се изчисли вероятността цената на акциите наистина да отразява всички съответни данни. Следователно, компаниите, които отговарят на критериите на този анализ, се считат за по-склонни да постигнат бъдещото ниво на растеж, което пазарът смята, че притежават.