Инвеститорите често чуват, че въпреки пазарните сривове, акциите са склонни да се покачват с времето. Но кажете това на инвеститорите, които гледат как портфейлите им намаляват, особено ако инвестират пасивно в индексни фондове. Те представляват групи от акции, които проследяват индекси като S&P 500, Nasdaq или Dow Jones Industrial Average.

В продължение на поредицата на Yahoo Finance "Какво да правим на мечи пазар", от изданието попитаха експертите какво мислят за инвестирането в индексни фондове през тези нестабилни времена.

Пазарите претърпяха сериозен спад тази година и са вече на меча територия. Пасивните инвеститори в индексни фондове са "под вода". Сега въпросът е трябва ли те да се разделят със своите инвестиции и да помислят за други алтернативи?

"Най-общо казано, не е добра идея да се опитвате да определяте времето на пазара (да таймирате пазара), независимо дали купувате индексен фонд или активно управляван фонд.

Когато пазарът върви надолу, често е най-доброто време да вложите пари в дългосрочен план. През последното малко повече от десетилетие, бяхме в период на евтини пари, където основите бяха по-малко важни", каза Джим Полк, ръководител на капиталовите инвестиции в Homestead Advisers, пред Yahoo Finance.

Частните инвеститори разпродават акциите на големи американски компании

Частните инвеститори разпродават акциите на големи американски компании

Кой сектор е с най-много разпродажби

"Почти всички акции се покачваха, така че да бъдеш в индексен фонд беше добре. Колкото повече активи се вливаха в индексния фонд, толкова повече фондът трябваше да купува това, което вече притежаваше, което създаде благотворен кръг", добави той.

Междувременно Тери Сандвен, главен капиталов стратег в U.S. Bank Wealth Management, каза: "Историята показва, че инвеститорите с дълги времеви хоризонти са склонни даизпитват благоприятна възвръщаемост, тъй като колебанията на възвръщаемостта от година на година, както положителни, така и отрицателни, се изглаждат от по-дългия времеви цикъл.

Това се отнася както за активните, така и за пасивните инвестиционни стилове."Трябва ли инвеститорите да бъдат по-придирчиви, когато инвестират? "Инвеститорите винаги трябва да бъдат придирчиви, когато инвестират, въпреки че в климат на висока несигурност и по-ниска очаквана възвръщаемост това става още по-важно", каза Даниел Берковиц, старши инвестиционен служител в Prudent Management Associates, пред Yahoo Finance.

С нарастващите лихвени проценти, "Смятаме, че инвестиционната среда ще бъде по-трудна, отколкото беше през последните няколко години. Пазарът ще разграничава компаниите и акциите много повече, отколкото през последните няколко години", каза Полк от Homestead Advisors.

"Като активни мениджъри ние вярваме, че има стойност да знаете какво притежавате и да прилагате дисциплиниран процес за идентифициране на възможности с висока убеденост. И с тази променяща се пазарна динамика ще бъде дадена по-голяма стойност на активните мениджъри, които могат да се разграничат от бенчмарка", добави той.

Как инвеститорите търсят и избират печеливши активи?

"Не всички акции са позиционирани еднакво. Акциите "победители" са тези, които най-добре отговарят на целите на инвеститорите, вариращи от международни срещу местни, големи срещу малки компании, стилове на растеж срещу стойност и комбинация от разпределение на активи", каза Тери Сандвен, главен капиталов стратег на U.S. Bank Wealth Management, пред Yahoo Finance.

"В крайна сметка компаниите трябва да генерират постоянен ръст на приходите, за да имат значително по-висока тенденция. Други фактори включват сила на баланса, капиталови изисквания, паричен поток, конкурентна среда и т.н.", добави Сандвен.

По-специално за инвеститорите, използващи активно управлявани стратегии, "задържането им през пълни пазарни цикли е от решаващо значение за успеха. Идентифицирането на печелившите мениджъри предварително е предизвикателство, но това е само половината от битката", каза Берковиц от Prudent Management Associates.

"Много е лесно да се спаси активно управлявана стратегия, която е значително по-слаба от пазара през дадена година или дори 3-годишен хоризонт, но дори и най-успешните активни стратегии изпитват този тип недостатъчна производителност - това е естествена част от инвестирането", смята Берковиц.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.