Сред милиардерите, управляващи пари на Уолстрийт, любезно нареченият "Оракулът от Омаха" е сред най-елитните представители. Откакто стана главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A)(NYSE: BRK.B) през 1965 г., Уорън Бъфет наблюдава общата възвращаемост на акциите клас А на своята компания (BRK.A) над 4 940 000%, считано от звънецът за затваряне на 13 юни. За сравнение, бенчмаркът S&P 500 се доближава до обща възвращаемост, включително изплатените дивиденти, от 36 000%, откакто Бъфет пое юздите. Когато изпреварите най-широко следвания индекс с толкова много, вие ще привлечете внимание.

Вероятно нито едно подаване на формуляр 13F не е по-очаквано всяко тримесечие от това на Berkshire Hathaway. 13F предоставя подробен поглед върху това, което най-умните инвестиционни умове на Уолстрийт са купували, продавали и държали, и е задължително подаване за институции и парични мениджъри с най-малко 100 милиона долара активи под управление. През тримесечието, което приключи през март, Berkshire притежаваше 44 акции и два борсово търгувани фонда.

Защо Уорън Бъфет продава акции за десетки милиони от китайската BYD

Защо Бъфет продава акции за десетки милиони от една от най-големите китайски компании

Причините са две, посочва милиардерът

Въпреки че това може да звучи като добре диверсифицирано портфолио, това не може да бъде по-далеч от истината. Бъфет и неговите най-добри инвестиционни помощници, Тод Комбс и Тед Уешлер, контролират силно концентрирано портфолио. Инвестиционните гурута на Berkshire силно вярват във влагането на много капитал за работа в техните топ идеи - и това абсолютно си личи.

Към края на звънеца на 13 юни 63% (243,4 милиарда долара) от портфолиото от 388 милиарда долара, което Уорън Бъфет наблюдава в Berkshire Hathaway, беше инвестирано в три великолепни акции.

Apple: $169,114,296,728 (43,5% от инвестираните активи)

Както се случва от известно време насам, технологичните акции на Apple (NASDAQ: AAPL) представляват невероятен процент от инвестираните активи, които Уорън Бъфет наблюдава в Berkshire. Дори след продажбата на близо 116,2 милиона акции на Apple през първото тримесечие за данъчни цели, неотдавнашното покачване на акциите на Apple увеличи тежестта им в инвестиционния портфейл на Berkshire до почти 44%.

Изглежда има три основни причини, поради които Бъфет предпочита Apple и я нарича "по-добър бизнес от всеки, който притежаваме".

Първият катализатор има всичко общо с потребителското поведение. Бъфет свободно призна, че не разбира как работи iPhone, но има добра представа за потребителското поведение.

Тайни акции: Уорън Бъфет и мистериозната компания, в която инвестира милиарди

Тайни акции: Уорън Бъфет и мистериозната компания, в която инвестира милиарди

Милиардерът е инвестирал над $6 милиарда във въпросната фирма и вече е ясно коя е тя

Apple има изключително лоялни последователи, които изглежда винаги са нетърпеливи да купуват нейните продукти. Откакто представи 5G-съвместима версия на своя iPhone през четвъртото тримесечие на 2020 г., компанията поддържа 50% или повече дял от вътрешния пазар на смартфони.

Второ, Бъфет и неговият екип вероятно оценяват иновациите и лидерството, които изпълнителният директор Тим Кук е донесъл на масата. Отвъд еволюцията само на физическите продукти на Apple (iPhone, Mac, iPad и Apple Watch), Кук оглавява многогодишен преход, при който компанията се ориентира към абонаментни услуги с по-висок марж.

Миналата седмица, на годишната конференция за разработчици на Apple, компанията разкри набор от нови функции за изкуствен интелект (AI), които могат да й позволят да получи част от многотрилионния пай с AI. Тези нови функции могат да помогнат за обновяване на функционалността на ключовите продуктови линии на Apple.

Третата точка за избор на акциите на Apple за Уорън Бъфет е неговата водеща в света програма за възвращаемост на капитала. В допълнение към връщането на 15 милиарда долара на акционерите чрез дивиденти на годишна база, компанията е изкупила обратно 674 милиарда долара от своите обикновени акции от началото на 2013 г. Като просто седеше и чакаше, Бъфет видя как делът на Berkshire в Apple нараства с течение на времето благодарение на тези агресивни обратно изкупуване.

Bank of America: $40,549,769,756 (10,4% от инвестираните активи)

Втората великолепна акция, която съставлява значителен процент от инвестиционното портфолио на Berkshire Hathaway на стойност 388 милиарда долара, е не кой да е друг, а гигантът в паричния център Bank of America (NYSE: BAC). Над 1 милиард акции на BofA, притежавани от компанията на Бъфет, се равняват на пазарна стойност от над 40 милиарда долара.

Принципите за инвестиране на Фил Фишър, от който се учил самият Уорън Бъфет

Принципите за инвестиране на Фил Фишър, от който се учил самият Уорън Бъфет

Дори ако една компания отговаря на 14-те точки, ако има проблеми относно репутацията, не трябва да купувате нейните акции

Няма сектор от пазара, който Уорън Бъфет да обича повече от финансовите, и има много проста причина защо. Обичам да го наричам "игра на числа".

Бъфет и неговият екип са наясно, че икономическите спадове и рецесии са нормална част от дългосрочния икономически цикъл. Но вместо глупаво (малка буква "f") да се опитват да определят кога ще се появят тези спадове, Бъфет, Комбс и Уешлер напълниха портфолиото на Berkshire с циклични бизнеси, които могат да се възползват от дълготрайните експанзии (т.е. играта на числа). Продължителните периоди на икономически растеж позволяват на акциите на банките да увеличат своите кредитни портфейли и да извлекат ползите от приходите от лихви.

Говорейки за приходи от лихви, никоя банка с паричен център не е по-чувствителна към промените в лихвените проценти от Bank of America. След като Федералният резерв предприе най-агресивния си цикъл на повишаване на лихвените проценти от началото на 80-те години на миналия век, BofA е тази, която отбеляза покачване на нетния си лихвен доход повече от която и да е друга банка на паричния център. Докато основната инфлация остава упорито висока, Bank of America трябва да се възползва от сегашния изчаквателен подход на Фед.

По-малко известен катализатор, който предизвиква вълни за BofA, е неговата инвестиция в цифровизация. Към края на март приемането на цифрово банкиране сред домакинствата се повиши до 76%, което е с 6 процентни пункта повече от сравнимия период на 2021 г. Междувременно 50% от потребителските заеми са завършени онлайн или чрез мобилно приложение. Дигиталните банкови транзакции са значително по-евтини за Bank of America от личните или телефонните взаимодействия и трябва да осигурят повишаване на нейната оперативна ефективност.

Bank of America също предлага стабилна програма за възвръщаемост на капитала, когато американската икономика е здрава. Berkshire събира близо 1 милиард долара годишен доход от дивиденти от своя дял в BofA.

American Express: $33,686,381,433 (8,7% от инвестираните активи)

Третата великолепна акция, която заедно с Apple и Bank of America представлява 63% от инвестиционния портфейл от $388 милиарда, който Уорън Бъфет поставя на работа в Berkshire Hathaway, е голиатът за кредитни услуги American Express (NYSE: AXP). AmEx е непрекъснат холдинг на компанията на Бъфет от 1991 г.

Тезата за бика за AmEx, подобно на BofA, се върти около това, че бизнесът е цикличен. От 12-те американски рецесии след края на Втората световна война, девет са отшумели за по-малко от година, а нито една от останалите три не надвишава 18 месеца като продължителност.

Сравнително по-голямата част от разширенията са останали в продължение на няколко години, като два периода на растеж достигат 10-годишната граница. Компаниите, които зависят от растежа на потребителските и корпоративните разходи, като AmEx, се възползват изключително от това несъответствие между рецесии и експанзии ("играта на числа" в действие).

Една от основните причини American Express да е толкова феноменална инвестиция в продължение на толкова много десетилетия е желанието му да участва и в двете страни на транзакция. Понастоящем това е процесор за обработка на плащания номер 3 по обем на покупки в мрежата с кредитни карти в САЩ (най-добрият пазар в световен мащаб за консумация). Това позволява на компанията да генерира предвидими търговски такси във всеки икономически климат.

Но American Express също е кредитор. Има способността да генерира годишни такси и приходи от лихви от своите картодържатели. Въпреки че това излага компанията на възможността от просрочия по кредити и загуби по заеми по време на рецесии, тези спадове, както беше отбелязано, са краткотрайни.

Като допълнение към това, American Express исторически е свършил фантастична работа за привличане на картодържатели с по-високи доходи. Заможните картодържатели са по-малко склонни от средния американец да променят навиците си за пазаруване или да не плащат сметките си по време на периоди на икономическа несигурност.

Не на последно място, American Express се превърна в доста голям доход за Уорън Бъфет. Въз основа на базата на разходите на Berkshire Hathaway от $8,49 на акция за AmEx, $2,80, които изплаща под формата на годишни дивиденти на акция, се равняват на доходност от 33%!

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.