Бизнесменът Джаред Къшнър официално представи на сръбския държавен глава Александър Вучич проекта си за хотел на мястото на знаковата за Белград сграда на Генералния щаб на югославската армия, пише eKapija.

"Той ми показа проект за великолепен хотел в Белград, който ще допринесе за превръщането на столицата ни в център на тази част на света, който ще бъде позициониран на глобалната карта като място, което не може да бъде пропуснато и желано място за най-големите корпорации, университети и международни институции, както и вдъхновение за художници, учени и най-вече млади хора от цял свят. Искаме да оставим този град на бъдещите ни поколения", написа Вучич в социалните мрежи след срещата си с Къшнър, който е женен за дъщерята на бившия американски президент Доналд Тръмп.

Позитивизмът на силния човек в Белград сериозно контрастира на отношението в страната към проекта. Основна причина е избраната локация.

Зет на Тръмп ще участва в проект за преустройство на воeнен комплекс в Белград

Зет на Тръмп ще участва в проект за преустройство на воeнен комплекс в Белград

В какво ще се превърне някогашният генерален щаб на югославската армия?

Генералният щаб на югоармията е внушително модернистично здание, строено с висококачествени материали между 1957 г. и 1965 г. по проект на арх. Никола Добрович. Формата на комплекса с РЗП от над 49 000 квадратни метра е вдъхновена от каньона на река Сутиерска, където партизаните водят една от най-тежките си битки с нацистите през 1943 г.

Снимка 670543

Източник: Wikimedia Commons

На 29 април 1999 г. генщабът е обект на две въздушни атаки от натовски самолети в рамките на само 15 минути. Предвидливо опразнена още преди началото на въздушната операция на Алианса срещу Югославия, сградата е поразена отново и през нощта на 7 срещу 8 май.

Щетите са огромни и по-голямата част от комплекса се оказва неизползваема след ударите. Той остава в този вид години наред - като огромен паметник на жертвите и разрушенията от пролетта на 1999 г.

Снимка 670544

Източник: Wikimedia Commons

От месеци в западната ни съседка се коментира интересът на Джаред Къшнър да изгради хотел в имота, като в крайна сметка той получи право на ползване за срок от 99 години. През май беше сключено и споразумение за "реновиране" на военния комплекс.

Директорът на Института за опазване на паметниците на културата хвърли оставка в началото на месеца с мотива, че представители на изпълнителната власт са ѝ поставили ултиматум - или да премахне защитения статут на генщаба, или да напусне поста си. Експерти от ведомството също се обявиха против подобна промяна, която би развързала ръцете на Къшнър и инвеститорите зад него.

Редовите граждани също негодуват. Бяха организирани и протести с искане за запазване на комплекса. В социалните мрежи Къшнър беше нападнат от сръбски потребители, според които изграждането на (от тяхна гледна точка - грозен) хотел с няколко многоетажни кули на това място показва неуважение към най-новата история на страната и нарушава законите.

За момента не може да ги умилостивят нито подкрепата на Вучич, нито обещанията на зетя на Тръмп, че ще изгради паметник на жертвите на бомбардировките.