Европейската комисия планира да има най-малко 30 милиона електрически автомобила по пътищата в региона до края на десетилетието, което ще наложи автомобилната индустрия да ускори масово трансформацията си.

Целта за автомобилите с нулеви емисии е включена в проект на стратегически документ, получен, според източници на Bloomberg и е доста амбициозна, като се има предвид, че около 1,4 милиона електромобили се карат в Европа засега. Прогнозите са, че до 2028 г. на пътя ще има 28 милиона хибридни и електрически превозни средства.

Планът очертава и цели за други части на транспортния сектор, като например удвояване на високоскоростният железопътен трафик до 2030 г. и редовното пътуване между градове на по-малко от 300 километра да стане въглерод неутрално.

Целите включват удвояване на железопътния товарен трафик и утрояване на трафика на високоскоростни влакове до средата на века. Очаква се пътната карта да доведе до законопроекти през следващите месеци.

Над 500 хил. електромобила са продадени в Европа през 2020

Над 500 хил. електромобила са продадени в Европа през 2020

Асоциация предложи 10 хил. лв. бонус при покупка на електромобил в България

"Трябва да направим всички видове транспорт устойчиви", за да постигнем климатичните цели и да дадем възможност на европейските компании да останат лидери в индустрията", се посочва в проектодокумента, като се отбелязва, че превозните средства с нулеви и ниски емисии все още представляват твърде малка част от автомобилния парк.

Комисията ще преразгледа стандартите за CO2 за леки и лекотоварни автомобили до юни 2021 г., а за тежкотоварни автомобили през 2022 г., заяви тя, призовавайки за политика "за стимулиране на търсенето на автомобили с нулеви емисии".

Европейският производител Airbus представи три възможни проекта за самолети, задвижвани с водород, докато се надпреварва да въведе в експлоатация пътнически самолет с нулеви въглеродни емисии до 2035 г. Компанията е под натиска на най-големите си акционери - френското и германското правителство, за да ускори проектите си на нов самолет.