Европейската комисия одобри шести договор по стратегията на ЕС за ваксините, този път с фармацевтичното предприятие Moderna. По него се предвиждат първоначална покупка на 80 милиона дози от името на всички държави - членки на ЕС, с възможност да се поискат още до 80 милиона дози, които да бъдат доставени, когато се докаже, че ваксината е безопасна и ефикасна срещу COVID-19. Това става ясно от съобщение на ЕК.

Сключването на договор с Moderna допълва широкия набор от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, включващ вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV и BioNtech-Pfizer, както и одобреният договор с CureVac.

"Това е шестият ни договор с производител на ваксини; работим по още един. В момента създаваме един от най-всеобхватните портфейли за ваксинация срещу COVID-19 в света, с който ще осигурим на европейските граждани достъп до най-обещаващите бъдещи ваксини, които са в процес на разработване. Безопасната и ефикасна ваксина може да ни помогне да победим пандемията и постепенно да се върнем към нормалния живот", заяви Урсула фон дер Лайен.

Pfizer: Ваксината ни е 95% ефективна сред всякакви възрасти

Pfizer: Ваксината ни е 95% ефективна сред всякакви възрасти

Moderna посочват подобни стойности, но изтъкват, че ще имат проблеми с производството

В замяна на правото да купи определен брой дози ваксини в даден срок Комисията финансира част от първоначалните разходи на производителите на ваксини под формата на предварителни споразумения за покупка. Предоставеното финансиране се смята за авансово плащане за ваксините, които ще бъдат действително купени от държавите членки въз основа на предварителните споразумения за покупка.

Държавите членки могат да даряват ваксините на държави с ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.

"Безопасната и ефикасна ваксина е по-важна от всякога в помощ на възстановяването на нормалността и преодоляването на тази пандемия. Никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност", казва Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

ЕС сключи пета сделка за предварително закупуване на ваксина. Тя е с европейската CureVac за 225 милиона дози

ЕС сключи пета сделка за предварително закупуване на ваксина. Тя е с европейската CureVac за 225 милиона дози

Портфолиото на ЕС вклюва и AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica и BioNtech-Pfizer

За компанията

Moderna е американско дружество, което е пионер в разработването на нов клас ваксини на основата на информационна РНК (иРНК), пренасяна в клетките посредством липидни наночастици. Платформата за създаване на ваксини беше разработена пред последното десетилетие. Основният принцип е използването на тази молекула като носител на информация, с помощта на която самият организъм може да произвежда протеини и да формира траен имунитет срещу COVID-19.