Европейската комисия е договорила нова сделка с европейската фармацевтична компания CureVac, която предвижда първоначално закупуване на 225 милиона дози ваксина срещу Covid-19 от името на всички държави-членки на ЕС и възможност за още 180 милиона дози, които се доставят, след като ваксината се окаже безопасна и ефективна, пише Emerging Europe.

Договорът с CureVac е подписан на 17 ноември. Това разширява и без това широкото портфолио от ваксини, които ще се произвеждат в Европа. Подписани бяха и сделки с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica и BioNtech-Pfizer, както и успешни разговори с Moderna, която тази седмица обяви, че нейната ваксина е почти 95% ефективна.

Ваксината на Moderna е с 94,5% ефективност

Още една компания е готова с ваксина срещу коронавируса с 94,5% ефективност

Пазарите отново тръгнаха нагоре, златото поевтиня

Разнообразно портфолио

Портфолиото от ваксини трябва да гарантира, че Европа е добре подготвена ваксиниране, след като се окажат ефективни, но и безопасни. Държавите-членки могат и да решат да дарят ваксината на страни с по-ниски и доходи или да я пренасочат към други европейски държави.

"Няколко дни след договора с BioNTech и Pfizer, имам удоволствието да обявя ново споразумение с обещаваща европейска компания", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. До момента комисията е осигурила най-малко 1,2 милиарда дози и изпълнява ангажимента си да гарантира равен достъп до безопасни, ефективни и достъпни ваксини не само за гражданите на ЕС, но и за най-бедните и най-уязвимите хора в света. Повечето кандидати за направата на ваксина са в напреднала фаза на клинични изпитвания".

"С това пето споразумение за предварително закупуване на ваксина, допълнително разширяваме възможностите, които гражданите на ЕС и нашите икономики скоро могат безопасно да върнат към нормалното си ежедневие. Това е още един крайъгълен камък в нашата стратегия за ваксини на ЕС и доказателство за ползите от съвместната работа в истински Европейски здравен съюз. ", заяви Стела Кириакидес, комисар по здравеопазването и безопасността на храните.

Европейската компания CureVac със седалище в Германия, подписа споразумение за заем от 75 милиона евро с Европейската инвестиционна банка през юли за разработването и производството на ваксини, включително кандидата за ваксина на CureVac срещу Covid-19. CureVac е пионер в разработването на изцяло нов клас ваксини, базирани на информационна РНК (mRNA), транспортирана в клетки от липидни наночастици. Платформата за ваксини е разработена през последното десетилетие. Основният принцип е използването на тази молекула като носител на информация, с помощта на която самият организъм може да произвежда свои собствени активни вещества за борба с различни заболявания.

Пазарите избухнаха след новини за ефективна ваксина от Pfizer и BioNTech

Пазарите избухнаха след новини за ефективна ваксина от Pfizer и BioNTech

Двете компании вече произвеждат дози

Общоевропейска стратегия

На 17 юни Европейската комисия представи стратегия за ускоряване на разработване, производство и внедряването на ваксини срещу Covid-19. В замяна на правото за закупуване на определен брой дози ваксини в даден период от време, Комисията финансира част от предварителните разходи, с които се сблъскват производителите на ваксини под формата на предварителни споразумения за покупка. Предоставеното финансиране се счита за първоначална вноска за ваксините, които ще бъдат закупени от държавите на ЕС.

След като ваксините са доказани като безопасни и ефективни и са получили разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата, трябва да бъдат разпространени в цяла Европа. На 15 октомври Комисията изложи ключовите стъпки, които държавите-членки трябва да предприемат, за да бъдат напълно подготвени. Това включва разработването на национални стратегии за ваксиниране.

Новата ваксина: 300 000 000 дози ще бъдат доставени до пролетта. Но какво трябва да имаме предвид?

Новата ваксина: 300 000 000 дози ще бъдат доставени до пролетта. Но какво трябва да имаме предвид?

Съоснователя на германската BioNTech разказва пред BBC за спънките и несигурностите около препарата

Унгария и руската ваксина Sputnik

Не всички държави-членки обаче разчитат на ЕС да доставя ваксините.

На 12 ноември Унгария обяви, че ще получи първата си пратка от руската ваксина Covid-19, известна като Sputnik. Тя ще пристигне през декември.

Министърът на външните работи на страната вече беше обявил, че Унгария води преговори с Русия, Китай и Израел с оглед навременното снабдяване с ваксина.

По-рано тази седмица Унгария и Полша наложиха вето върху новия бюджет и плана за възстановяване от коронавируса на ЕС заради предложения за обвързване на финансирането със зачитането на върховенството на закона.