Криста Папа напуска работата си като биолог миналата година, за да се концентрира върху истинската си амбиция: продажбата на марихуана. Когато тя и нейният съпруг отварят магазин в Атина през 2002 г., предлагайки дрехи и други продукти от коноп, се изправят срещу обвинения за трафик на дрога. Обвиненията пада след близо десетгодишна битка в гръцките съдилища, пише The Wall Street Journal.

"Искахме да запазим бизнеса отворен на всяка цена", казва тя. "Това почти ни унищожи финансово и психологически, но видяхме какво предстои и искахме да сме част от него".

Това, което предстои, според нея и все повече предприемачи и инвеститори, е бум на отглеждането и продажбата на легален канабис в Европа. И Гърция може да е един от големите победители.

Гърция, която бавно излиза от продължилата десетилетие финансова криза, издаде първите си два лиценза на частни компании за отглеждане на канабис и се очаква да издаде още 12 през този месец.

Страната легализира канабиса за медицинска употреба през 2017 година и премахна забраната за отглеждане и производство през 2018 година. Канабисът за медицинска употреба в момента е позволен в девет държави в Европа, но все повече обмисля да премахнат забраната."Това е европейската Калифорния", казва Джеймс Айкс, управляващ партньор в Devcann - базирана в Охайо, САЩ компания, която инвестира €12 милиона за култивирането и експорта на медицински канабис и такъв за индустриална употреба в Гърция.

Производителят на Marlboro прави $1,8 милиарда инвестиция в марихуана

Производителят на Marlboro прави $1,8 милиарда инвестиция в марихуана

Компанията навлиза на нов пазар

Инвестициите в тази индустрия се увеличиха в Северна Америка, благодарение на скорошната легализация в Канада. Очаква се през декември, след приемането на промяна в закона, този бум да достигне и Съединентие американски щати. Законопроектът легализира конопът за индустриална употреба и намаляване на ограниченията, свързани с марихуаната в още три щата,

Южните европейски страни, които се радват на много слънце и меки зими - като Гърция, Португалия и Кипър - са идеални за отглеждане на канабис и са напът да се превърнат в центъра на индустрията на Стария континент. Евтиният труд и достъпът до други европейски държави също правят тези локации идеални.

Инвеститорите и компаниите в сектора изчисляват, че пазарът на медицински канабис в Европа може да надхвърли €50 милиарда в годишни продажби."Гърция е пионер, тъй като е една от малкото страни, които предлагат възмжността за износ. Освен това локацията е страхотна: отваря път и към Европа, и към Близкия изток", казва Айкс.

Първите лицензи ще дадат възможност за първоначални инвестиции от €185 милиона. През следващите три години вложенията могат да достигнат €1 милиарда, казват представители на държавната администрация.

Напитките с марихуана са напът да се превърнат в бизнес за $600 милиона

Напитките с марихуана са напът да се превърнат в бизнес за $600 милиона

Производителите на бира и безалкохолни имат голям интерес към тях

Никос Караникас, който координира промените в политиката, казва, че поне още 10 компании, основно от Канада и Израел, обмислят да инвестират по между €10 и €100 милиона всяка в сектора. Те целят износ към по-богати и големи пазари като Германия.Канадската компания Tilray, която през 2016 година стана първата компания, която започна да изнася продукти от канабис към Европа от Северна Америка, отглежда растения в централната част на Португалия от миналата година.

"Виждаме растящо търсене по света", казва главният изпълнителен директор на компанията Брендън Кенеди. "Когато навлязох в сектора през 2010 година, медицинският канабис бе легален в 15 страни. Днес той е разрешен в над 35 държави и е съвсем ясно, че следващите 24-36 месеци техният брой ще стане над 60", казва той.

Кипър също планира да раздаде първите лицензи скоро.

Андреас Гениматас сравнява развитието на сектора с бума на интернет през 90-те години на миналия век.

По-голямата част от гръцкото население е традиционно консервативно и подозрително що се отнася до канабиса. Папа и нейният съпруг казват, че през годините са срещали множество негативни реакции. Малко след отварянето на магазина полицията нахлува, прави обиск и събира "доказателства", включително чифт шорти, за да ги изследва за нелегални наркотици - въпреки че те са произведени от индустриален коноп и не съдържат психоактивното вещество THC. Въпреки това тя е обвинена за трафик на наркотици.

Днес обаче Гърция има крещяща нужда от инвестиции, които да ѝ помогнат да се възстанови. Затова и критиките към новата вълна вложения са тихи.

Засега нито една европейска държава не планира да легализира производството на канабис за свободна употреба. Инвеститорите посочват, че към момента се концентрират върху канабиса за медицински цели, но нещата може да се променят в следващите години. Те изчисляват, че разрешаването на свободната употреба ще удвои инвестициите.

Цената на марихуаната се срина. И за някои щати това е проблем

Цената на марихуаната се срина. И за някои щати това е проблем

В Орегон 450 грама струват $100

В България, от 2017 година, земеделците могат да отлеждат канабис за отделяне на влакно, семена за фураж и храна, както и семена за посев, но растенията не могат да съдържат повече от 0,2 тегловни процента от активната упояваща съставка тетрахидроканабинол, основна за нелегалната марихуана. Разрешение се получава от Министерство на земеделието и храните.