Цената на марихуаната в Колорадо се срина с една трета през последните 12 месеца, продължавайки спада, който започна още при легализирането на лекия наркотик. Въпреки че това означава, че някои предприемачи най-вероятно ще фалират, по-големият финансов удар всъщност ще е за щатите, които облагат продажбите на база цената, пише The Washington Post.

Цените се сриват в Колорадо, както и в други щати, които легализираха продажбите. В Орегон например, паундът (450 грама) се продава за $100.

И тъй като щатите обикновено облагат марихуаната като част от цената, приходите от продажбите за хазните намаляват пропорционално с цената ѝ.

Миналата година Колорадо увеличи налогът от 10 на 15 процента, но сривът на цените от тази година изтриха ръста на приходите. Щатите не успяха да предвидят проблема заради подвеждащи прогнози за цените. Икономистът Джефри Майрън предвиди през 2010 г., че цените ще намалеят с едва 50 процента при легализация.

Друга прогноза, направена от анализатор Джанатън Колкинс, изглежда все по-вероятна: според него легализираната марихуана ще намали цената си до нивата на други култури, лесни за отглеждане, като пшеницата и други. Както и че в крайна сметка една цигара ще се продава за пет цента и дори може да е подарък при покупка на бира в бар.

Ако това се случи, данъците няма да могат да покрият дори разходите на правителствата за регулаторната система. Затова други щати, като Калифорния и Мейн, облагат продажбите на грам.

Канада харчи за марихуана толкова, колкото и за вино

Канада харчи за марихуана толкова, колкото и за вино

И млади, и по-възрастни канадци активно употребяват канабис