В Хърватия пластмасовите продукти за еднократна употреба ще станат мит от следващата година. Найлоновите торбички за пазаруване и съхранение, чиниите, приборите, както и сламките, изработени от подобни материали, ще бъдат забранени от 1 юли 2021 година, съобщава сайта Total Croatia News.

Това предвижда нов закон, предложен от хърватското министерство на икономиката и устойчивото развитие в съответствие с европейска директива. Според нея страните членки трябва да наложат забрана за продажбата на пластмасови продукти за еднократна употреба от 3 юли следващата година.

Тези ограничения ще засегнат още всякакви кутии за съхранение на храна за незабавна консумация, които не изискват допълнителна подготовка като готвене.

Гърция се подготвя за забраната на пластмасови стоки за еднократна употреба

Гърция се подготвя за забраната на пластмасови стоки за еднократна употреба

Преходът трябва да стане факт до 2021 година

Според новото законодателство в Хърватия еднократните чаши за еднократна употреба, както и допълнителните капаци за тях, също ще бъдат забранени, ако не бъдат изработени от друг материал.

Може би една от промените, която ще бъде най-сериозно усетена от потребителите, е забраната за продажба и използване на леки найлонови торбички с дебелина между 15 и 50 микрометра.

В допълнение нормативният акт има за цел да стимулира и разделното изхвърляне на отпадъци в балканската държава, където все още над 60% от боклуците се изхвърлят на сметища.

Всички тези изисквания са в съответствие с директива на Европейския съюз от миналата година, която цели ограничаването на негативния ефект на пластмасовите продукти за еднократна употреба върху околната среда.

До 4 години затвор, ако носиш пластмасова торбичка в Кения

До 4 години затвор, ако носиш пластмасова торбичка в Кения

Нов закон в африканската държава освен арест предвижда и глоба от $40 хиляди