Пазарът в Гърция изглежда готов да отговори на предизвикателството, поставено наскоро от премиера на страната Кириакос Мицотакис, относно използването на пластмасови продукти за еднократна употреба.

Миналия понеделник той поиска пълна забрана за тези продукти, след провеждането на срещата на върха на ООН за климатичните промени.

Очаква се забраната за употреба на еднократните пластмаси да стане факт в южната ни съседка през 2021 година.

В Гърция вече се плаща по 4 евроцента за найлонова торбичка

В Гърция вече се плаща по 4 евроцента за найлонова торбичка

От 1 януари 2019 г. данъкът скача до 9 евроцента

Страната вече предприе няколко крачки в това отношение. През последните години потребителите, искащи найлонови торбички за еднократна употреба, се таксуват с екологичен данък в съответствие с директивата на Европейския съюз.

Според проучване на Института за потребителски стоки на дребно в страната мярката е намалила търсенето на найлонови торбички за еднократна употреба с приблизително от 80 до 85% през 2018 година в сравнение с предходната 2017 година.

Прилагането на пълната забрана за всички еднократни пластмаси - чаши, бутилки, сламки и много други стоки за ежедневна употреба - може да се окаже по-трудно, отколкото изглежда. Трансформацията обаче е напълно възможна според продуктовия дизайнер Илияна Коста на местна компания, произвеждаща биоразградими стоки от бамбук.

"Гръцкият пазар работи много усилено, за да покаже напредък в това отношение и напредва бързо. Местният бизнес направи динамично навлизане в екологични продукти и гръцкото общество също е узряло за това", обяснява Коста за изданието Kathimerini.

По думите на служителя към продуктите на компанията има много все по-голям интерес от различни фирми, което е доказателство, че преходът към използването само на екоматериали е възможен в рамките на две години.

Пластмасата - индустрията за $79 милиарда. От кои държави идва тя?

Пластмасата - индустрията за $79 милиарда. От кои държави идва тя?

Лидерите по износ на пластмасови продукти в света