Наближаването на летния сезон идва с един от големите въпроси - за цената на чадърите по родното Черноморие. Заради пандемията и тази година плажните принадлежности трябва да са на т. нар. "безопасно разстояние". Всеки концесионер трябва сам да определя цената на сянката, като ще му се намалява концесионната такса в съответствие с цената на сянката. Мярката, предложена от държавата, цели привличане на повече български туристи.

Безплатните плажове, които са възложени на концесия, това лято са ще са Бургас - север и централен, Обзор-мотел, Приморско - централен, къмпинг "Нестинарка". Това показват данни на Министерството на туризма.

За плажовете Ахелой, Атанасовска коса, Царево - централен, плажът на устието на река Велека, които са отдадени под наем, летовниците също няма да плащат за плажни принадлежности лято 2021.

И все пак не е един плаж по Черноморието тази година ще предлага цени от 10 и повече лева за чадър и шезлонги. На "Златна рибка" например цената на сянката е 10 лв., а за шезлонг се заплащат още 10 лева. На плаж "Лозенец" цените са същите.

Солено излиза сянката и на плаж "Стамополу-перла", където чадър струва 12 лева. Шезлонгът е по-евтин и е на цена 5 лева.

Около Варна цените тази година ще са поносими. На плаж "Буните 2" плажните принадлежности ще се безплатни. Миналата година на същия плаж туристите плащаха 3 лева за чадър и два шезлонга.

На "Кабакум-централен" цената на чадъра е 2,50 лв. а тази на шезлонг - 3 лв. На "Св. Константин и Елена" цените ще са между 4 и 5 лева.

Плаж "Албена" запазва цените си от миналата година или по 1 лв. за чадър и за шезлонг.

Ha eднa oт нaй-пoпyляpнитe ни дecтинaции cpeд чyждeнцитe - "Cлънчeв бpяг" цените от миналата година са се увеличили. Ако през пандемичната 2020 цената за два чадъра и шезлонг таксата е 12 лева, то сега на централния плаж на курорта цената за същия комплект вече е 15 лева. Имайки предвид, че България все още не е в зеления списък за пътуване на редица държави, откъдето по традиция са повече чуждестранни туристи, вероятно ще се разчита на българските туристи.

И на "Св. Влас" също няма да е евтино. На централния плаж чадъра е 10 лв., а шезлонгът се предлага по 8 лева.

Северният плаж в Бургас предлага безплатна сянка това лято. Малко по на юг обаче цените са по-високи.

Плаж "Росенец-север" остана с безплатни плажни принадлежности миналата година, но това лято цената на два шезлонга и чадър ще е 15 лв. На плаж "Червенка" цените са по 7 лева за чадър и толкова за шезлонг. "Каваците-север" предлага същите цени.

На плажа в Равда цената е по 8 лв. за чадър и шезлонг. В Поморие цените са по 5 лв. на атрибут.

Цени на плажните принадлежности по данни от проверки на Министерството на туризма: