Местните власти във втория най-голям град в Щатите обмислят вариантът да направят обществения транспорт безплатен. Органът, отговарящ за този ресор в Лос Анджелис, е предложил премахването на таксите за пътуване с автобуси и влакове, съобщава NBC Los Angeles.

"Морално задължени сме да гарантираме сигурна транспортна система и да помогнем на нашия регион да се възстанови, както от пандемията, така и от ограничената достъпност", посочва ръководителят на институцията Филип Вашингтон.

"Безплатният транспорт ще подкрепи на работещите, родителите, студентите, възрастните хора и хората в увреждания. Разглеждам тази възможност като нещо, което може да промени живота на много хора и семейства в окръг Лос Анджелис, който е с най-голямо население в Америка", казва още той.

Окръг Лос Анджелис е дом на над 10 милиона души, а конкретно в града живеят повече от 4 милиона души, което го прави вторият най-голям в страната след Ню Йорк.

Планът на властите там носи името Fareless System Initiative (FSI), като се очаква в следващите месеци да бъдат обсъдени различни възможности за финансиране на инициативата.

Ако тази промяна бъде въведена, това ще стане най-големият регион в света с напълно безплатен транспорт. Преди години балтийската държава Естония обяви, че гражданите ѝ няма да плащат за ползването на обществен такъв. През тази година същото направиха и властите в Люксембург, но и двете страни са със значително по-малко население от окръг Лос Анджелис.