Първото голямо реално проучване на ваксината на Pfizer и BioNTech, което ще бъде ревизирано от независими институции, показва, че тя е много ефективна за предотвратяване на коронавирус, предаде Reuters. Досега повечето данни за ефективността на ваксините идваха в контролирани условия в клинични изпитвания, оставяйки елемент на несигурност относно реалните резултати в живия живот.

Изследването в Израел - която от два месеца внедри ваксината и се превърна в богат източник на данни - показа, че две дози от медикамента на Pfizer предпазва на 94% във всички възрастови групи, независимо от тежките заболявания.

Проучването на около 1,2 милиона души също показва, че една доза е 57% ефективна в защита срещу симптоматични инфекции след две седмици, според данните, публикувани и рецензирани в New England Journal of Medicine.

Резултатите от проучването за изследователския институт Clalit са близки до тези в клиничните изпитвания миналата година, които установиха, че две дози са 95% ефективни.

"Бяхме изненадани, защото очаквахме, че в реалния свят, където студената верига не се поддържа перфектно и популацията е възрастна и болна, няма да получим толкова добри резултати, колкото в контролираните клинични проучвания", каза старши изследователят Ран Баличър. "Но ние го постигнахме и ваксината работи добре и в реалния свят."

Проучването също така посочва, че ваксината, разработена от американската фармацевтична компания Pfizer и немската BioNTech, е ефективна срещу варианта на коронавирус, идентифициран за първи път във Великобритания. Изследователите заявиха, че не могат да осигурят конкретно ниво на ефикасност, но този вариант на вируса е преобладавал в Израел по време на изследването.

Изследването не хвърли светлина върху това как се справя ваксината срещу друг вариант, наблюдаващ се в Южна Африка, за който е доказано, че намалява ефикасността на други ваксини.

От девет милиона души в Израел, почти половината са получили първа доза до момента, а една трета от населението са получили и двете дози от пускането ѝ на пазара на 19 декември.

Проучването изследва около 600 хил. ваксинирани срещу същата по размер контролна група неваксинирани хора. Изследователи от Harvard, Училището за обществено здраве Чан и Болницата за деца си сътрудничиха в проучването, което е и първият анализ на национална стратегия за ваксинация срещу коронавирус, който ще бъде рецензиран.

Други изследователски центрове в Израел, включително Институтът за наука Weizmann и Израелският технологичен институт, споделиха няколко проучвания през последните седмици, които също показват, че ваксината е ефективна.