"По свидетелски показания прокуратурата обвини Баневи за пране на 589 млн. евро", четем в "Капитал"

Николай Банев, майка му Мария и съпругата му Евгения били организирана престъпна група

Прокуратурата ще обвини Николай и Евгения Баневи за пет вида престъпления - участие в организирана престъпна група, длъжностно присвояване, укриване на данъци, пране на пари и незаконно държане на оръжие. 

Днес Баневи пристигнаха на летище София, след като френският съд реши да ги предаде на българските власти. От държавното обвинение съобщиха, че в петък ще бъде поискан постоянният им арест.

Първото обвинение срещу тях е за участие в организирана престъпна група. Неин ръководител е Николай Банев, а участници - майка му Мария, на 78 години, и съпругата му Евгения. Те са обвинени в източването на 84 млн. лв. от приватизираните от семейството предприятия "Полимери", "Елма", "Химически завод Панайот Волов" и "Топлофикация Казанлък". На следващо място те са обвинени за укриване на данъци в общ размер от 4.3 млн. лв. и пране на 589 млн. евро. Последното обвинение срещу семейство Баневи е за незаконно държане на оръжие.

Прочети още от " Капитал"

"Бизнесът в стрес - скъп ток заплашва икономиката" е заглавиe от в. "24 часа"

Няколко бизнес организации в страната се присъединиха към апела на Асоциацията на индустриалния капитал в България отпреди няколко дни и призоваха правителството, енергийното министерство и КЕВР да продължат либерализирането на пазара на електроенергия и пускането на дългосрочни продукти на енергийната борса.

Поводът е драстичното нарастване на цените на тока на борсата в сегмента "Ден напред", които от 60-70 лв. за мегаватчас в края на миналата седмица изведнъж скочиха на 200 и над 200 лева в началото на тази. Това предизвика няколко машиностроителни предприятия да спрат работа, а други да ограничат производството си.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Срещу министър Горанов започна и проверка за конфликт на интереси" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е започнала проверка за конфликт на интереси на финансовия министър Владислав Горанов. Поводът са медийните публикации за това, че той ползва безвъзмездно луксозен апартамент, даден му от неговия кръстник Иван Сариев, отговори председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев на въпрос на "Сега".

Това е втората проверка срещу Горанов. Първата бе възложена на комисията лично от главния прокурор Сотир Цацаров и е за престъпление по служба и търговия с влияние. За извършването й бе даден 20-дневен срок, който изтича на 18 декември. "Тя ще приключи в срок", заяви Георгиев. Не е ясно колко време ще се проточи тази за конфликт на интереси.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Средно 40% отгоре ни струва кешът от кредитна карта" извежда на първа страница в. "Монитор"

От 30 до 60 кинта плащаме на година за ползването на обикновените пластики

Cредно 40% може да достигне лихвата и таксите по обслужване на година в случай, че си позволим лукса да теглим кеш пари от банкомат с кредитната си карта. Т.е. на практика да я използваме като обикновена, дебитна. Това сочи справка в сайта "Моите пари".

Най-големият процент от почти 80% се начислява по един от картовите продукти на западна банка имаща бизнес у нас. За същата карта и ГПР-то за покупки е доста високо - над 60 на сто.

При останалите 10 от най-големите банки у нас максималното ГПР за теглене от банкомат се колебае в широки граници от 14,77% до 60,50%.За това и финансовите експерти съветват кредитната карта да се използва единствено за пазаруване и за плащане на сметки отнлайн или през физически постерминали.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Антимафия" подхвана и Нанков", четем във в. "Стандарт"

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ започва проверка и на регионалния зам.-министър Николай Нанков, която е идентична на тази за безплатното жилище на финансовия министър Владислав Горанов. Антикорупционният орган се е самосезирал днес по медийни публикации и започва проверка, съобщи шефът му Пламен Георгиев пред депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси. Според публикации Нанков, който беше и министър на регионалното развитие доскоро, живее без да плаща наем в жилище на фирма, която печели европроекти.

По отношение на проверката за апартамента на финансовия министър срокът даден от прокуратурата, е за 18 декември, но КПКОНПИ ще приключи дори преди това, каза Георгиев. Прокуратурата ще преценява дали има корупционно престъпление, отделно тече проверката за конфликт на интереси - за наличие или липса на конфликт на интереси, уточни той.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Крий фирмите, че прокурорите идват", пише "Капитал"

След повдигнатите обвинения срещу него съсобственикът на "Джи Пи груп" Георги Василев е прехвърлил фирми с активи за десетки милиони

Покрай разследванията на сайта "Биволъ" строителната "Джи Пи груп" беше обвинявана в нещо подобно - че по нощите гори документи за нагласени обществени поръчки. Изглежда обаче, че сходно развитие на забавен кадър се разиграва и в корпоративните структури около Георги Василев, който е единия съсобственик в потъналата в корупционен скандал и изпаднала в управленска немилост строителна компания. В двата дни след като на 14 ноември прокуратурата обяви, че е повдигнала обвинения на две лица от компанията за финансови престъпления и пране на пари, той е прехвърлил участията си в поне шест дружества. Това става ясно от вписванията в Търговския регистър по техните партиди, където според приложените договори сделките за многомилионни активи се сключват срещу символични суми.

Прочети още от " Капитал"

"Банкери предупредиха: Идва краят на ниските лихви", пише в. "Сега"

Поскъпването на кредитите се очаква на стъпки с по 0.25% в продължение на две-три години

Краят на ниските лихви по кредитите идва. Колкото и незначително да е поскъпването, всички трябва да го имат предвид и отсега да си правят разчети за по-високи плащания.

Това предупредиха вчера банкери навръх професионалния си празник - Никулден. Те отбелязаха също така, че трябва да сме готови за забавяне на икономиката, което ще се отрази и на доходите ни.

Вдигането на лихвите обаче не се очаква в следващите шест месеца. "Европейската централна банка вече обяви, че лихвеният растеж ще започне през втората половина на 2019 г., когато ще се пренесе и при нас", обясни вчера пред Би Ти Ви председателят на Асоциацията на банките в България и шеф на ОББ Петър Андронов.

Прочети още от в. "Сега"

"Разделението между Севера и Юга в България" пише в. "24 часа"

От години чакаме изграждането на тунела под прохода Шипка най-после да се случи или поне да започне, но то все остава в бъдещето. През 2013 г. дори имаше осигурено безвъзмездно европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт", което беше спряно заради сериозни забавяния. През 2015 г. правителството реши, че строителството ще бъде поето от националния бюджет, обходът към тунела ще бъде готов до края на 2016 г. и през 2017-а вече ще започне и изграждането на самия тунел. И този срок мина и замина. Преди два месеца регионалният министър съобщи, че обходът за тунела под Шипка трябва да приключи до края на годината, а през 2019 г. да започне работата по тунела. А липсата на сигурна и бърза връзка между Северна и Южна България е повече от осезаема. Данните на националната статистика за миграцията между областите потвърждават важността на инфраструктурната свързаност на Северна и Южна България. Ако изключим столицата от сметките, защото тя, естествено, привлича най-много хора, жителите от Северна България се движат основно в Северна България, а тези от Южна - в Южна. През 2017 г. 90% от хората, които са отишли да живеят другаде, са се преместили от своята си страна на Стара планина, а 10% са преминали Балкана. От изселилите се от Северна България 40 хиляди души са се заселили в област също от Северна България, а 5000 - в Южна.

Прочети още от в. "24 часа"