Трябва да се обсъждат абсолютно всички проекти за развитието на икономическото развитие на сръбската държавата, включително добива на литий, но за хазарт с екологията не може да става и дума. Това заяви премиерът на Сърбия Милош Вучевич, цитиран от eKapija. По думите му литиевите проекти са важни за бизнеса и за цялостния просперитет на държавата, но експертите да си кажат мнението по въпроса.

"Аз вярвам в устойчивото развитие като печеливша формула. Оставям място за дискусия и преди всичко чакам експертите да си кажат думата. И ако експертите кажат "не", значи "не", уверява Вучевич.

Rio Tinto не иска да се откаже да добива литий за над $2 милиарда в Сърбия

Rio Tinto не иска да се откаже да добива литий за над $2 милиарда в Сърбия

Компанията все още чака разрешение от сръбските власти

Според сръбския премиер е възможно хем да се използват природните ресурси, хем да се опазят природните богатства и най-вече хората. Същевременно обаче Сърбия трябва да се използва възможността, която й се предлага, защото литиевата индустрия може да я направи много по-богата държава.

Снимка 403335

Източник: iStock

Rio Tinto: 10% от глобалните запаси от литий се намират в Сърбия

В находището "Ядар" в Сърбия има запаси на руда от 16,6 милиона тона при концентрация от 1,18% литиев оксид и 13,4% боров триоксид, предаде mining.com. Това формира около 10% от глобалните доказани резерви на метала в момента. Предварителните тестове показват, че литият от него може да се използва за производството на батерии.

"Мащабите високата минерализация на "Ядар" дават потенциала за дългосрочен цикъл на операции при ниски разходи на добиване", обявиха преди време от компанията Rio Tinto в изявление. Според оценката на техните експерти "Ядар" е най-големият проект за добив на метала в света в момента.

Минният гигант отдавна иска да добива литий в Сърбия, но се сблъсква с протести, свързани с притеснения за екологията.

Rio Tinto започва най-големия минен проект в света

Rio Tinto започва най-големия минен проект в света

В планинската верига Симанду - тя се намира в югоизточната част на Гвинея