За 93,8% от българите закупуването на по-здравословна храна е важно или решаващо при пазаруване. Потребителите дават приоритет на качеството пред цената и се доверяват на собствените марки. Това показва проучване сред 120 000 души на Лидл България, споделено с медиите на специално събитие в столицата.

Цената продължава да бъде изключително важна за 82,8% от българските потребители, но последните данни отбелязват преднина на качеството, което е много важно за 93,8%. Това показва проучване на Лидл България сред близо 120 000 души,  проведено през април 2024 г. чрез анкета в мобилното приложение Lidl Plus.

Високо качество, изгодни цени, оптимално съотношение качество-цена, бързо лесно и удобно пазаруване. Това са най-важните фактори, за да изберат къде да пазаруват, според потребителите, участвали в анкетата.

Според изследването чистото ценово ориентиране отстъпва място на съотношението качество-цена, което излиза на преден план в потребителските предпочитания. Изгодните цени са "важни" при пазаруване за 63,8%  и "решаващи" за 18,4% от потребителите или за общо над 82%.

Lidl изгражда логистичен център за €100 милиона в Босна и Херцеговина

Lidl инвестира €100 милиона в Босна и Херцеговина

Обектът ще разкрие над 200 работни места

Качеството е важно за 57,5% от респондентите и решаващо за цели 36% - или за два пъти повече потребители, в сравнение с тези, за които решаващи при пазаруване са цените на продуктите. Следва бързото и лесно ориентиране в магазина, което са отбелязали общо 85,4%.

Снимка 667277

"С това проучване на нагласите на огромен брой хора на практика получихме обратна връзка, че предимствата на Lidl съвпадат с потребителското търсене. Хората ни избират именно заради това - високо качество, изгодни цени, бързо и лесно пазаруване. Тези предимства са заложени в нашия бизнес модел на смарт дискаунтър, в основата на който са собствените марки и ефективните процеси.

Така не се налага потребителите да избират между цена и качество, защото получават и двете, пестят средства и време за важните неща. Това ние наричаме умно пазаруване и то е актуално не само днес, заради предизвикателната среда. Този модел е устойчив, защото се фокусира основно върху ползите за потребителя", коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Снимка 667290

Стабилен интерес към здравословни и устойчиви продукти

Българските потребители следват европейската и глобална тенденция за стабилен интерес към здравословните продукти, както и тренда за нарастващо предпочитание към устойчиви продукти, произведени с грижа за хората и природата.

Според резултатите от проучването 9 от 10 запитани имат интерес към здравословни продукти, а над 88% от тях намират в Lidl всичко или почти всичко, което търсят от този сегмент. Доста висок - 85%, е и делът на хората, които имат интерес към устойчиви продукти, като близо 9 от 10 души намират в Lidl винаги или почти винаги това, което търсят като устойчив асортимент.

Високо доверие към собствените марки

Проучването изследва и нагласите към собствените марки на Lidl, на които се доверяват 9 от 10 от участниците в анкетата. За 63% от тях, причината за това доверие е, че вече са опитвали собствените марки на Lidl и познават вкуса и качеството им. За други 27% доверието към собствените марки се основава на гаранцията за качество, която Lidl носи,  поради цялостния контрол върху производствения процес. В 27% от случаите потребителите търсят собствените марки заради съотношението ниска цена - високо качество на собствените марки, показват още данните при повече от една възможност за отговор.

Потребителски нагласи в Европа

Данните от най-новия доклад на McKinsey и EuroCommerce State of Grocery 2024, който определя ключовите тенденции за търговията с бързооборотни стоки за европейските пазари, сочат, че и през 2024 г. позициите на дискаунт бизнес модела ще бележат ръст. Европейските потребители ще продължат да имат интерес към характерните за дискаунт магазините изгодни цени, акции и собствени марки с високо качество, посочва още в прогнозите си за сектора EuroCommerce. 

И през настоящата година, дори в условия на успокояващи се пазари, европейските потребители остават чувствителни към цените, но интересът към качеството расте. Според данните на доклада 83% от потребителите оценяват качеството на собствените марки като същото или по-високо от това на търговските брандове и не се очаква те да се върнат обратно към търговските брандове, дори при подобрение на пазарната ситуация.

Lidl планира над 120 млн. евро инвестиции в Гърция

Lidl планира над 120 млн. евро инвестиции в Гърция

Веригата е в южната ни съседка още от 1999 г.