Цените на храните и безалкохолните напитки в Румъния, Полша и България са най-ниските в Европейския съюз към края на 2018 година, показват нови данни на статистическата служба Евростат. От друга страна най-скъпо излизат тези продукти в Дания, Люксембург и Австрия.

Изчисленията са направени като средното ниво за ЕС е сложено като граница от 100%. Всички държави, където средното ниво е под това ниво са с по-ниски цени на продуктите, а тези, които са над него - с по-високи такива.

Така Румъния е първа с най-евтина храна, като там нивото е 66%. След нея са Полша, България, Чехия и Унгария със съответно 69%, 76%, 82%, 84% и 85%.

На противоположния полюс е Дания с равнище от 130%, а за Люксембург и Австрия нивото е от 125% и за двете. След тях са Ирландия, Финландия и Швеция.

Що се отнася до отделните групи хранителни продукти България е на първо място с най-ниска цена на месото и на второ след Румъния при цените на хляба и зърнените култури.

Страната ни попада в топ 3 и що се отнася до цените на алкохола и цигарите. В първата група на първо място е Унгария, а България и Румъния си делят второто. При цигарите най-ниски са цените в Хърватия, Полша и в нашата страна.