Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че администрацията е сключила договор с Обединените арабски емирства за доставка на военна техника и боеприпаси, предаде Zero Hedge. Мегаконтрактът е на стойност почти 24 млрд. долара.

Срещу тази сума емирствата ще получат до 50 изтребителя F-35, 18 напълно оборудвани дрона MQ-9B, както и ракети въздух-въздух и въздух-земя.

"Така признаваме нарасналите нужди на Обединените арабски емирства за съвременни инструменти за въздушна отбрана, произтичащи от продължаващите заплахи от Иран", каза Помпео. "Историческото споразумение за нормализиране на отношенията между ОАЕ и Израел ни предоставя уникална възможност да трансформираме стратегическия пейзаж в региона по мирен път."

Правителството се готви да похарчи още милиарди за изтребители, въпреки кризата

Правителството се готви да похарчи още милиарди за изтребители, въпреки кризата

Премиерът Борисов изтъкна, че иска да се купят още 8 F-16 Block 70, а от Министерството на отбраната вече са поискали цени и на друга техника

Някои представители на властите, изтъкнаха, че сделката нарушава политиката на САЩ за осигуряване на най-доброто въоръжение за Израел. Но според Помпео рискът от нападения на Иран е твърде висок.

"Продажбата ще направи ОАЕ още по-боеспособни и съвместими партньори на САЩ по начин, който напълно съвпада с нашата стратегия на осигуряване на най-добрата техника за Израел."

Същевременно Amnesty International и други организации за защита на човешките права протестираха срещу продажбата, тъй като ОАЕ е деен участник във войната в Йемен, който според ООН е най-голямото хуманитарно бедствие на планетата в момента, припомнят от Zero Hedge.