Доброто ръководене се отнася до това да разбирате нуждите на хората, за да могат те да достигат до пълния си потенциал и да се поддържа здравословна работна среда, пише Business Insider.

Нека видим видовете шефове, които могат да накарат служителите си да напуснат и да доведат до разруха в организациите.

1. Бюрократичният шеф

Чудите се какво е токсичната управленска структура със силно изразена йерархия. Просто вижте процеса на одобрение, за да получите кутия химикали за офиса. В една йерархия има толкова много нива на одобрение, толкова много комисии, работни групи и съвети, които се срещат. Може да има толкова слоеве на управление и стъпки необходими за вземане на окончателно решение, че служителите да са тотално демотивирани и всекидневно страдащи от бюрокрацията. По този начин им се заявява: "Ние не ви вярваме".

2. Шефът, който не споделя информация

Мениджърите, които имат склонност да съхраняват информация правят това, за да контролират средата и хората в нея.

А задушаващото упражняване на власт и контрол над хората е най-ефективният начин да се убие доверието. Обратното на този тип шефове са лидерите, които действат отговорно, обичат да споделят информация с екипа си и демонстрират прозрачност с него.

3. Грубият шеф

Както обяснява Робърт Сътън, професор в Станфордския университет, когато един шеф е неучтив и се отнася зле към служителите това разрушава фокуса и мотивацията им. Всъщност работата с такива шефове може буквално да е на живот и смърт. Шведски изследователи от Институт за изследване на стреса към Стокхолмския университет са изследвали повече от 3100 мъже за 10-годишен период. Те установяват, че рисковете при работниците в среда с такъв тип началници за развиване на ангина, сърдечни удари и смърт са се увеличили.

4. Шефът, който не го е грижа за личния ви живот

Въпреки че работните графици стават все по-гъвкави и работенето от вкъщи все по-често срещано, много от мениджърите все още искат да диктуват и контролират количеството работа и работните часове на служителите си. В резултат на това, често личният и семейният живот на хората обикновено се жертват за работата. Извънредното претоварването често става след повече от 50-часова работна седмица, кратка почивка или липса на такава и когато сте на разположение за работа 24/7. В съвместното проучване на Харвардския и Станфордския университет е установено, че дългото работно време е свързано с хипертония и изграждане на нездравословни навици като тютюнопушенето.

5. Контролиращият шеф

Работната среда може да стане много задушаваща, ако шефът ви иска да има контрол над всички решения.

Такива мениджъри нямат достатъчно доверие в екипа и така задачите рядко се делегират на други. В такава среда обикновено място за групови дискусии липсва, защото стилът на управление е автократичен, което ограничава креативността и желанието за научаване на нови неща. Лоялните служители, които се опитват да намерят смисъла и целта в своята работа, остават с нищо друго освен със списъка със задачи от своите шефове. Ако работите с такива мениджъри, може би е време да актуализирате автобиографията си.

3 фрази, които шефовете използват, когато искат да ви уволнят

3 фрази, които шефовете използват, когато искат да ви уволнят

Внимавайте за тях