Готовността винаги да си на крак и да трепериш за желанията и капризите на клиента, потребителят трябва да се "изцеди", да се заобиколиш с преработващи се сътрудници - всичко това може да убие непредвидено вашия бизнес.

Предлагаме ви 7 неочевидни опасности , които заплашват предприемачите.

Клиентът винаги е прав

Ерата на всеобхващащата правота на клиента настъпи с прехода на света към онлайн дигиталната ера. Благодарение на скоростта на разпространение на информация, потребителите вече знаят кои компании са готови да дадат промоционални кодове и отстъпки и какво трябва да се направи, за да се получат. Това е потребителски екстремизъм и се развива от желанието на бизнеса да "изкупи" клиента, така че той да продължи да използва услугите му и да не пише лоши отзиви. Но на практика само много големи компании да си позволят да използват такива стратегии и да правят големи отстъпки. За други желанието да се харесат на клиента може да доведе до работа на загуба и фалит.

Основното правило е да не се правят бонусите постоянни. Клиентът не трябва да оставя впечатлението, че тази допълнителна услуга вече се приема за даденост. В желанието да угодите на клиентите, не приемайте работите на загуба. Винаги поддържайте ниво на ценови марж и финансови параметри, под които не сте готови да слезете.

Работягите са най-добрите

В Япония културата на преработване се е вкоренила толкова много, че се е появил специалният термин "кароши", означаващ смърт по време на работа. В същото време по производителност на труда в тази страна се нарежда на последно място в G7 - "голямата седморка".

Далеч от истината е това, че служителят, който напуска последен, е най -ефективният. Забравете за контрол с поглед върху часовника си. По -добре е да се съсредоточите върху броя на изпълнените задачи и да позволите на тези, които вече са завършили, да напуснат по-рано.

Насърчавайки прекомерната работа, вие провокирате служителите да седят с часове и да симулират висока активност. И не забравяйте: ако човек постоянно постига фантастично време за изпълнение на всяка задача, има вероятност те просто да са некомпетентно направени. Проверка да разбере действителното ниво на способности на изпълнителя.

Този подход ще помогне за намаляване на вероятността от прегаряне: по -добре е да наемете допълнителен служител, отколкото да загубите ценен персонал.

Най-важното е броят на продажбите

Кое е по -добре - 20 продажби по 5 лева или 2 продажби по 50 лева? Към тази проста математика трябва да добавите три магически букви - LTV (стойност за целия живот). Това е името на сумата, която клиентът носи през цялото време на работата ви с него.

Бизнес проекти с по-ниски маржове, но генериращи пари всеки месец, могат да бъдат много по-рентабилни от еднократни много значителни покупки. Например една рекламна агенция не се интересува толкова от работа по скъп проект, който ще продължи месец, както от по-малко печеливш, но с продължителност на живота от година и половина. Разбира се, може да има проекти, чийто печалба ще позволи да не работиш цяла година, но това е рядкост.

Необходимо е клиентът да се "изцеди"

Имаме ужасна новина: не всеки се нуждае от продукта на вашата компания. И тези, които се нуждаят от него, не винаги се нуждаят от него. Въпреки че все още има компании, които са създадени за агресивни продажби и считат "цялото население" за свои потенциални клиенти.

Повечето услуги и стоки имат сезонност, ограничена целева аудитория и определена честота на покупки. Например, най -голямото вълнение около iPhone е преди представянето на нови модели. В този случай целевата аудитория са хора с доход над средния, а честотата на покупките е около веднъж годишно. Никой няма да купува iPhone всеки ден, дори и да се използва цялата сила маркетингов натиск.

Неподходящите агресивни продажби могат не само да изплашат потенциалните ви купувачи, но и да увредят репутацията на вашата компания на пазара. Така че много предприемачи по принцип не използват твърде натрапчиви подходи, за да предлагат своите стоки и услуги.

Ако клиентът има приятно впечатление от общуване и отново се нуждае от услугата, той ще се върне. И ако той е упорито "изстискан" - няма

Ако клиентът не е съгласен с цената - дайте му отстъпка

Винаги ще има хора, за които вашите стоки и услуги са "твърде скъпи". Но това не е причина да предлагате отстъпка за продажба на всяка цена. Има ситуации, когато клиент първоначално категорично отказва услуги, позовавайки се на високата цена, а след известно време се връща и плаща пълната стойност.

Много хора искат отстъпка " още от вратата". Според тях цената априори е твърде висока и може да бъде съборена. Да им се поддадеш означава да направиш грешка. Слуховете бързо се разпространяват по пазара и новите клиенти ще изискват отстъпка в същия размер като предишните - и по този начин те ще определят средната цена на вашите стоки и услуги, която най -вероятно няма да донесе необходимата приходи и няма да бъде в състояние да покрие всички разходи. След такива слухове е много трудно отново да се увеличи средната цена.

Освен това, поради спадащата норма на рентабилност, ще трябва да поемете повече дейности, за да поддържате същото ниво на печалба, а това води до претоварване и прегаряне на екипа. В крайна сметка и служителите, и вие самите просто ще престанете да се интересувате от развитието на вашия бизнес.

Ако резултатът не е постигнат, виновни са изпълнителите

Има едно нещо, на което външните изпълнители не могат да повлияят по никакъв начин - това е вашият продукт. За съжаление, в сегашната си форма пазарът може просто да не се нуждае от него. Тази грешка често се прави от стартиращи фирми, които не са тествали пригодността на продукта към пазара (търсенето на продукта на избрания пазар). И най -неприятната ситуация е, че продуктът е с лошо качество, но създателите му отказват да повярват, защото в него вече са инвестирани много ресурси.

Единственият начин да се идентифицират такива проблеми е да се проведе проучване на клиенти, които не са избрали вашия продукт, както и на тези, които са отишли при конкурентите.

Също така проблемът може да се крие във "фунията" за привличане. Примери за тесни места:

- мениджърите прекалено много се обаждат на клиентите или изобщо не се обаждат;

- системата за анализ губи данни и не получавате реални данни за броя на продажбите и техните източници;

- сайтът е неудобен и потребителите го напускат, без да правят покупки.

Особено внимание трябва да се обърне на "последната миля" - покупката може да се счита за завършена само когато тази миля е измината. Чести примери за последния етап на покупка: взаимодействие с куриер, разопаковане на продукт, връщане на артикул, завършване на транзакция, общуване с услуга за поддръжка. Ресторантът ви може да има много вкусна храна, но има значение дали супата е разлята и пицата пристига студена.

Нека още един специалист да погледне

Всеки допълнителен човек във веригата на одобрения е потенциална преработка на свършената работа и е добре, ако не от нулата. Това е с цената на допълнителни часове, а оттам и на пари.

Координацията най-често се забавя от некадърни служители и мениджъри, които заключват всички решения за себе си. Оказва се порочен кръг - служителите не познават продукта достатъчно добре и се нуждаят от съвет от старши колеги. Мениджърите виждат, че служителите вземат незадоволителни решения и забраняват да дават одобрение без окончателното им "ОК". В резултат на това, даже когато проектът е подходящ за всички, пазарът може вече да не се нуждае от него.

Не правете обидни грешки, работете с продукта - и тогава маркетингът и рекламата  определено ще започнат да носят очакваните резултати и съответно повече пари.