Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по конкуренцията, развитието на цифровата икономика, научните изследвания и иновациите Маргрете Вестагер е номинирана от датското правителство за кандидат за председател на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Това съобщи самата тя за вестник Jyllands-Posten.

"Радвам се, че правителството на Дания издигна моята кандидатура за разглеждане като кандидат за поста председател на Европейската инвестиционна банка", коментира Маргрете Вестагер.

Както малко по-рано съобщиха италиански медии, Италия също вече посочи свой претендент за тази висока позиция - бившият финансов министър на страната Даниеле Франко.

Датският кандидат за шеф на ЕИБ е завършила икономика в Копенхагенския университет. Тя е министър на църковните въпроси (1998 - 2000) и просветата (1998 - 2001), лидер е на Радикална левица (2007 - 2014), министър на икономиката и вътрешните работи (2011 - 2014) и вицепремиер (2011 - 2014).

През 2014 - 2019 година Вестагер е еврокомисар за конкуренцията в еврокомисията оглавявана от Юнкер, а от 2019 година - изпълнителен заместник-председател, с ресор "Европа, подготвена за цифровата ера", в настоящата ЕК.

Така Вестагер отговаря в еврокомисията за конкуренцията от близо 9 години. Ако бъде избрана, тя ще бъде първата жена начело на ЕИБ. Ако заеме поста, Вестагер ще напусне еврокомисията доста преди изтичането на собствения ѝ мандат през октомври 2024 година.

Министрите на финансите от ЕС вероятно ще обсъдят кандидатурата на неформална среща през септември. Макар правителствата обикновено да се опитват да се споразумеят с консенсус, възможно е да се стигне и до гласуване на кандидатите да оглавят Европейската инвестиционна банка.

ЕИБ е основана през 1958 г. със седалище в Люксембург. Акционери в банката са всички страни членки на ЕС. Банката взема назаем средства на капиталовите пазари и с тях кредитира при благоприятни условия проекти, подкрепящи целите на ЕС. Около 90% от кредитите се предоставят в страни от ЕС. Не се предоставят никакви средства от бюджета на ЕС. ЕИБ отпуска пряко кредити в размер над 25 млн. евро. Когато става дума за по-малки заеми, банката открива кредитни линии за финансови институции, които след това предоставят тези средства под формата на заеми.

Еврокомисията се кани да разбие рекламния бизнес на Google

Еврокомисията се кани да разбие рекламния бизнес на Google

Според Брюксел онлайн гигантът ограничава конкуренцията