Бившият главен изпълнителен директор на bTV Мартин Швехлак окончателно напуска медията, съобщават медии в родната му Чехия. От 13 юни мениджърът ще стане директор "Новини" в местната CNN Prima News. Информацията по-късно беше потвърдена и от bTV.

В официалното съобщение на медийна група Prima се посочва, че Швехлак "очаква с нетърпение" новото си предизвикателство и вижда "огромен потенциал" в екипа.

Контекст: Мартин Швехлак стана CEO на bTV Media Group през декември 2020 г. на мястото на Флориан Скала, който ръководеше медийната група преди тя да попадне под контрола на групата PPF на най-богатия чех Петр Келнер.

Мартин Швехлак сменя Флориан Скала като главен изпълнителен директор на bTV

От днес bTV има нов шеф

От октомври медийната група има нов собственик

Швехлак направи редица промени в мениджърския състав на bTV и особено в новинарската редакция на телевизията. Външни продукции като "Стани богат" и мащабни проекти като риалитито Survivor се появиха в ефира, а освен това групата създаде и няколко нови сайта.

Новият директор на bTV смени Венелин Петков с Антон Хекимян

Новият директор на bTV смени Венелин Петков с Антон Хекимян

Христо Хаджитанев пък ще замести Маргарита Александрова като директор "Програма"

По данни на ГАРБ най-популярното предаване на bTV през последните няколко седмици е турският сериал "Опасно изкушение". Телевизията води пред главния си конкурент Nova при широката аудитория (всички зрители на 4+ години) и изостава при активните зрители (18-49) - включително и при централните емисии новини.

В класацията на SimilarWeb за медийни сайтове у нас този на bTV Новините е класиран на 18-то място у нас с 4,5 млн. посещения през май. Сайтът на в."24 часа" е начело с 13,8 млн. посещения за същия период.

Ралф Бартолайт от ProSieben поема bTV

Ветеран от ProSieben поема bTV

Мартин Швехлак остава в компанията, ще отговаря за новините и уеб проектите

В началото на 2023 г. опитният германски журналист и медиен мениджър Ралф Бартолайт стана главен изпълнителен директор на компанията, а Швехлак зае позицията изпълнителен директор "Новини и дигитално съдържание". Преди дни пък беше обявен и нов търговски директор на медията.

Къде отива: Въпреки дългогодишната си работа като консултант и ръководител в рамките на групата на PPF, Швехлак няма да е част от екипа на нейната чешка телевизия - TV Nova. CNN Prima News е проект на третата по сила телевизионна група в Чехия - FTV Prima. Създаден в рамките на партньорство със CNN, каналът започна излъчване през пролетта на 2020 г.

По данни на ATO за изминалата седмица, CNN Prima News има 0,77% дял в аудиторията 15-59 години. За сравнение, обществената новинарска телевизия CT24 има над 3 пъти по-висок дял, 2,57%.

Сайтът на частната медия по данни на SimilarWeb е имал 7,9 млн. посещения през май. Водещият на пазара novinky.cz има 99,4 млн. посещения за същия период.

Какво следва: В отговор на запитване на Money.bg, от bTV изпратиха следната официална информация: "В очакване на одобрение от Надзорния съвет, считано от 12 юни 2023 г, Мартин Швехлак, изпълнителен директор с ресор "Новини и дигитално съдържание" на bTV Media Group, се оттегля от поста си в компанията и се завръща в Чехия. Екипът на bTV Media Group благодари на Мартин за приноса му в развитието на компанията и отправя своите най-добри пожелания към него в новите му начинания.".

Не се споменава кой ще замени Швехлак на поста и дали управленската структура ще се запази в сегашния си вид.