Англо-нидерландската петролна и газова корпорация Royal Dutch Shell обяви реорганизация на бизнеса, която значително ще намали разходите и персонала през следващите две до три години, съобщиха от компанията.

По-специално, до края на 2022 г. компанията ще съкрати персонала си със 7 до 9 хиляди души (включително около 1,5 хиляди души, които са се съгласили на доброволно напускане през 2020 г.).

По този начин броят на работещите в Shell може да бъде намален с повече от 10%, като се има предвид това, че в края на 2019 г. в компанията работят 83 хиляди души.

В резултат на предприетите мерки, компанията се надява да намали значително разходите си.

"Очаква се намаляването сложността на организационната структура, заедно с други мерки, да доведе до устойчиви годишни икономии между 2 и 2,5 милиарда долара до 2022 г.", се казва в прессъобщението на компанията.

В допълнение, компанията очаква производството на въглеводороди през третото тримесечие да бъде между 2,15 и 2,25 милиона барела петролен еквивалент на ден.

"Показателят включва и въздействията върху производството, вариращи от 60 000 до 70 000 барела петролен еквивалент на ден, от ураганите в Мексиканския залив на САЩ", отбелязват от Shell.

Мултинационалния енергиен гигант Royal Dutch Shell се занимава с производство и преработка на въглеводороди в повече от 70 страни на света.