Disney изненадващо се оказа с нов главен изпълнителен директор. Досегашният ръководител Робърт Игер, който имаше договор с гиганта до 31 декември 2021 година, предава кормилото на гиганта на Боб Чапек.

Игер ще продължи да поддържа значителна роля във фирмата. Той ще заеме поста изпълнителен председател и ще ръководи "творческите дейности на компанията", докато договорът му приключи на посочената дата.

"Компанията стана по-голяма и по-сложна през последните само 12 месеца", посочи Игер, визирайки закупуването на 21st Century Fox и стартирането услугата за видео стрийминг Disney+ миналата година.

Чапек, който ще бъде седмият изпълнителен директор в почти 100-годишната история на компанията, досега беше ръководител на увеселителните паркове на Disney, пише Reuters.

Броят абонати на Disney+ значително надхвърли очакванията

Броят абонати на Disney+ значително надхвърли очакванията

Силата на „бебе Йода“ е могъща, но то още не може да изкара стрийминг поделението на Disney на печалба

Като председател на отдела за парковете на Disney, Чапек всъщност ръководеше най-големия бизнес сегмент на Дисни, включително откриването на първия тематичен парк и курорт в континенталния Китай и създаването на новия филм от сагата "Междузвездни войни". Той става част от Disney през 1993 година.

Игер, който е главен изпълнителен директор от 2005 година, изгради марката Disney чрез поредица придобивания, включително анимационното студио Pixar през 2006 година, Marvel през 2009 година и франчайза на Lucasfilm през 2012 година. Най-големият залог в годините му като директор на Disney беше закупуването на 21st Century Fox - сделка, която имаше основна роля в стартирането на Disney+.

Disney+ застига конкурентите си с 41 милиона изтегления за 2 месеца

Disney+ застига конкурентите си с 41 милиона изтегления за 2 месеца

Платформата е генерирала почти $100 милиона за първите 60 дни