Най-голямата италианска банка - UniCredit, официално избра наследника на досегашния си главен изпълнителен директор Жан-Пиер Мустие.

След заседание на борда на директорите на финансовата институция, в сряда вечерта стана ясно, че на поста ще застане Андреа Орчел, който е бивш ръководител на инвестиционното банкиране в UBS. Той ще бъде назначен на поста през април, съобщава Reuters.

"Орчел има богат опит и изключителна стратегическа преценка, което ще бъде от съществено значение за ръководството на UniCredit в бъдеще. Очаквам с нетърпение да работя с него", посочва председателят на банката Пиер Карло Падоан.

Андреа Орсел

Източник: Wikipedia

Андреа Орсел

Въпреки че новият главен изпълнителен директор трябва да бъде назначен през април, според източници на агенцията той ще започне да работи веднага като съветник.

Преди време Андреа Орчел имаше предложение да застане начело на испанската Santander, но то беше оттеглено.

UniCredit ще търси нов главен изпълнителен директор през пролетта

Главният изпълнителен директор на италианската UniCredit я напуска. И тя ще търси нов шеф през пролетта

Жан-Пиер Мустие застана на поста преди 4 години, а сега се оттегля след неразбирателство с борда на директорите

В началото на декември стана ясно, че UniCredit ще има нов главен изпълнителен директор 4 години след като на поста застана французинът Жан-Пиер Мустие.

Тогава беше потвърдено, че неговият мандат ще бъде прекратен през пролетта, а основната причина за това са неразбирателства с членовете на борда на банката, свързани с нейната стратегия за развитие.

Мустие пое управлението на UniCredit в тежък за нея период на преструктуриране, който течеше през последните 4 месеца. През него най-голямата банка в Италия трябваше да укрепи баланса и да намали портфолиото си от необслужвани кредити.