Създаването на едно ново министерство отнема поне 3-4 месеца - обясни министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, коментирайки структурирането на министерство на инвестиционното проектиране.

Строителите първи дадоха знак, че разделянето на две ще затрудни работата им във времето на активния строителен сезон.

Инж. Светослав Глосов - председател на Камарата на строителите коментира пред БНР.

„Това беше изненада за хората от бранша и близки до него. Разделяме един общ процес. Но при положение, че има такова решение, явно това се случва. Свършен факт.
Не откривам никаква целесъобразност, но държавните хора, които ръководят държавата - може би виждат. Сега е активен сезон - трябва да се работи бързо. Новото министерство е само от един човек, няма структури. Пред него са големи проекти. Няма администрация, която да ги придвижи.
Голяма част от проектите, които ще се финансират от ЕС са в приоритетите на новото министерство и зависи от неговата експедитивност. Ако стартирането им се забави - ще има риск от неусвояване на средства.
Имаме среща с проф. Данов и ще обсъждаме. Камарата има свои специалисти - може да участват и в двата експертни съвета - към двете министерства.
Комисиите в парламента работят по-бързо в момента от колкото министерствата.
До 20 юли ще се приеме законът. Бързането не винаги е добро, защото после се налагат корекции. 54 поправки има на Закона за устройство на територията през последните години."

Емил Савов от Националното сдружение на общините очерта конфликтните точки:

„Целият инвестиционен процес на големи обекти над 10 млн. лв. се поема от новото министерство, което досега го правят общините. Големите инфраструктурни градски обекти попадат там. Самият министър спомена, че няма капацитет. Само след 6 месеца започваме да работим по новия програмен период.
Общините са бенефициенти по евросредствата, а някъде другаде се взимат решенията. Главните архитекти вече ги няма в картинката. Ще останат да се занимават само с дреболиите.
Надявам се да чуем някакви аргументи."

Председателят на Камарата на архитектите - арх. Владимир Дамянов пък смята тази промяна за шанс:

„Цялата промяна дойде в момент, когато не бяхме подготвени. За камарата на архитектите е шанс за влизане с нашите виждания в предстоящото за промени законодателство."