Има голяма пропаст между мъжете, които успяват в живота, и тези, които изглеждат постоянно затънали в коловоза. Тази разлика често се свежда до навиците. Неуспелите мъже са склонни да проявяват навици, които гидърпат назад, често без да го осъзнават.

За разлика от тях успешните мъже имат навици, които ги водят към успех. В тази статия ще споменем 10-те най-често срещани навика, които пречат на някои мъже да тръгнат по пътя на успеха. Те са описани в блога на Global English Editing. 

1. Отлагане

Не е тайна, че времето е ценнo. И все пак изглежда, че някои мъже се борят с безкраен цикъл на забавяне и бездействие. Това е навикът на отлагането. To е често срещан проблем, с който много хора се борят.

За неуспешните мъже, това е доминираща черта. Проблемът не е само в забавените действия, но и в пропуснатите възможности. Времето, пропиляно в нерешителност, е време, което можеше да бъде изразходвано за напредък. 

Успешните хора обикновено са тези, които действат бързо, грабвайки възможностите, когато идват. За съжаление мъжете, които постоянно отлагат, често пропускат тези шансове. Те винаги планират да започнат "утре", но изглежда, че утре никога не идва. 

2. Негативност

Ако винаги очаквате провал, е по-малко вероятно да положите необходимите усилия, за да успеете. Това води точно провала, от който сте се страхували. Търсете позитиви, дори в предизвикателни ситуации. Не става въпрос за сляп оптимизъм, а по-скоро за фокусиране върху решения, вместо върху проблеми.

3. Страх от провал

Страхът може да бъде добър мотиватор, но може да бъде и фактор за провали. За някои мъже страхът от провал е толкова непреодолим, че им пречи да поемат всякакви рискове. 

Много от най-успешните хора в света като изобретатели като Томас Едисон и магнати като Ричард Брансън, са преживели много провали по пътя си към успеха. Избягването на провал на всяка цена означава избягване на нови преживявания, предизвикателства и възможности за растеж.

4. Липса на цели

Някои мъже се борят с липса на фокус. Те може да имат неясни идеи за това, че искат да бъдат успешни или искат да бъдат щастливи, но не определят как изглежда това за тях. Без конкретни цели е трудно да се разработи план за действие. 

10 навика, с които богатите спестяват пари, които бедните и хората от средна класа не практикуват

10 навика, с които богатите спестяват пари, които бедните и хората от средна класа не практикуват

Предпочитат да плащат за определени услуги, за да имат време за по-важни неща

5. Лошо управление на времето

Времето е ресурс, който изтича и никога не можете да си върнете. Въпреки това някои мъже изглежда имат навика да го пропиляват. Може би това е да прекарвате часове наред в  социалните медии или гледате телевизионни предавания до ранните зори, или постоянно  закъснявате за срещи. Когато не управлявате времето си ефективно, в крайна сметка сте в състояние на постоянно наваксване. Задачите се трупат

Успешните хора приоритизират задачите, определят графици и се придържат към тях. Този навик им позволява да постигат повече и увеличава шансовете им за успех.

6. Липса на вяра в себе си

Вярата в себе си или липсата на такава може да бъде фактор за успех или провал. Съмнението може да е най-големият ви враг. Да вярваш в себе си не означава, че мислите, че сте перфектен. Това означава да признаете своите силни и слаби страни и да знаете, че имате всичко необходимо, за да преодолявате препятствията. Това означава да имате вяра в способността си да учите, да растете и да успявате. 

7. Избягване на отговорност

Много по-трудно е да погледнем в себе си и да приемем, че може да сме виновни за собствените си нещастия. Избягването на отговорност означава да откажете да поемете контрол над живота си. Това означава да чакате другите да оправят нещата вместо вас, което рядко се случва. Изправянето пред вашите отговорности, от друга страна, може да бъде катализатор за промяна и в крайна сметка до успех.

8. Претоварване

Може да изглежда, че колкото повече часове отделите, толкова по-успешен ще бъдете. Но има тънка граница между упорита работа и прекомерна работа, която вреди на успеха ви. Денонощната работа може да доведе до прегаряне - хронично физическо и психическо изтощение.Може да пренебрегнете други важни неща, като здраве, взаимоотношения и лични интереси. Почивката, поддържането на здравословен баланс между работа и личен живот и отделянето на време за грижа за себе си са също толкова важни за дългосрочния успех.

"Тайни милиардери" - богаташи, които се крият от светлините на прожекторите

"Тайни милиардери" - богаташи, които се крият от светлините на прожекторите

Как те са спечелили състоянието си и как се опитват да избегнат общественото внимание през годините

9. Страх промяната

Животът е постоянен поток от промени, но някои мъже имат навика да се съпротивляват на това естествено развитие. Те предпочитат комфорта на познатата среда пред несигурността на промяната. Тази съпротива може да бъде пагубна. Като приемете промяната, вместо да й се съпротивлявате, можете да станете по-издръжливи, адаптивни и отворени към нови възможности. 

10. Игнориране на обратната връзка

Обратната връзка, независимо дали е положителна или отрицателна, е безценен инструмент за растеж. И все пак някои мъже имат навика да го отхвърлят, да го приемат лично или да го игнорират напълно.

Обратната връзка предоставя различна гледна точка, възможност за размисъл и възможност за подобряване.  Ако търсите и приемате обратна връзка положително, се отваряте за нови идеи, перспективи идр. Този навик може значително да увеличи шансовете ви за успех.