Когато става въпрос за най-големите богаташи в света се сещаме за Мъск, Зукърбърг, Безос, Арно или много други известни и привидно обичащи пресата милиардери.

Но някои други от редиците на милиардерите имат точно обратните разбирания на горепосочените и обичат да стоят извън светлината на прожекторите, като се стараят да го правят добре и очевидно им се получава.

Кои са най-потайните милиардери в света, как са изградили състоянието си и как са се опитвали да избегнат общественото внимание през годините, разказва Business Insider.

Филип Аншуц

Вероятно сте чували за Coachella и преди, но човекът зад фестивала е далеч по-малко известен. Той е американски бизнесмен на име Филип Аншуц, който е наричан "най-потайният милиардер на Америка". Състоянието му възлиза на 10,7 милиарда долара, според Forbes.

83-годишният собственик е Anschutz Entertainment Group или AEG, която е компанията майка на Coachella. AEG притежава няколко спортни отбора и управлява над 100 клуба и театри в света. Освен това продуцира или управлява повече от 25 музикални фестивала.

Преди да започне да се занимава стова, Аншуц печели състояние от петрол и железопътни линии. Той открива петролно находище на границата на Уайоминг-Юта през 1979 г., а три години по-късно Mobil купува половината от него за 500 милиона долара.

През 2019 г. Forbes коментира, че Аншуц е един от двамата мъже, които са били в годишната класация на списанието за 400-те най-богати американци всяка година от създаването й през 1982 г.

  • Фредерик Баркли

Еднояйчните близнаци сър Дейвид Баркли и сър Фредерик Баркли обикновено се наричат ​​братя Баркли. Дейвид почина през 2021 г., а Фредерик все още е жив на 88 години.

През 2020 г., богатството им беше оценено на 4 милиарда долара от Forbes.

Империята Barclay обхваща множество индустрии, включително онлайн търговеца на дребно Very, известен преди като Shop Direct, вестник Daily Telegraph и The Ritz в Лондон.

  • Семейство Каргил-Макмилан

Тук говорим за голяма земеделска империя, обхващаща седем поколения, от клана Каргил-Макмилан, който управлява Cargill, една от най-големите частни американски компании по приходи. Това е осмото най-богато семейство в света според класация на Bloomberg от октомври 2022 г. и има 12 милиардери, смята Forbes.

Смята се, че Паулин Макмилан Кенет притежава най-големия дял в Cargill и притежава 7,2 милиарда долара, а Марта около 1,3 милиарда долара, изчислява Forbes.

Компанията води началото от 1865 г. като склад за зърно в Айова, Cargill продължава да бъде синоним преди всичко на селското стопанство, но се разширява и предлага продукти и услуги в области като фармацевтични продукти, управление на риска и транспорт и логистика.

  • Семейство Марс

Не чак толкова тайното семейство Марс е може би най-известно със своята империя от сладкиши, с марки като M&M's, Snickers, Twix и продукти за лична грижа като Dove. Те притежават хранителни марки като Ben's Original, както и марки за грижа за домашни любимци Pedigree, Iams и Cesar. Те се смятат за второто най-богато семейство в света с нетно състояние от 160 милиарда долара в класация на Bloomberg от октомври 2022 г. Всички роднини в семейство Марс участват активно в управлението на компанията.

  • Исаак Перлмуттер

Често наричан само Айк, този милиардер печели богатството си в производството на екшън фигурки, което в крайна сметка го води до Marvel Comics. 80-годишният милиардер става главен изпълнителен директор на компанията през 2005 г. и е отговорен за продажбата й на Disney през 2009 г. за 4 милиарда долара. Състоянието му възлиза на 3,9 милиарда долара според Forbes.

Пърлмутер рядко може да се види на публично място. Твърди се, че е носел маскировка с очила и мустаци на премиерата на "Железният човек" през 2008 г., съобщи Forbes.

Той има репутация на "потаен и пестелив", казва The Hollywood Reporter в статия от 2014 г., цитирайки висш изпълнителен директор, който е работил с него.

  • Семейство Райман

Това е една от най-богатите фамилии в Германия. Райман стои зад конгломерата JAB Holding Company, който притежава марки като Krispy Kreme, Panera и Peet's Coffee.

Членовете на семейството са братя и сестри Волфганг Райман, Матиас Райман-Андерсен, Ренате Райман-Хас и Стефан Райман-Андерсен, всеки от които има нетно богатство на стойност от 5,4 милиарда долара, според Forbes.

Историята на семейството в бизнеса започва от 1800 г., когато химикът Лудвиг Райман се присъединява към компанията за химическо и промишлено производство на Йохан А. Бенкизер Benckiser. Рейман се жени за дъщерята на Бенкизер и през годините семейството на Рейман разширява бизнеса - който е кръстен на инициалите на Бенкизер и включва и потребителски стоки.

Семейството стои толкова далеч от общественото внимание, че почти не се намират техни снимки.

  • Ален и Жерар Вертхаймер

Двамата са на по 70 години и са трето поколение собственици на Chanel.

Техният дядо, Пиер Вертхаймер, сключва сделка с Габриел "Коко" Шанел през 1924 г. относно емблематичните парфюми на бизнеса и се ражда ново корпоративно образувание - Parfums Chanel. Вертхаймер е създател на известния аромат номер 5 в своята фабрика в замяна на процент от компанията. През 1954 г. той поема пълен контрол над компанията.

Всеки от братята има приблизителна нетна стойност от 32,5 милиарда долара, според Forbes.

Ален и Жерар наследяват компанията, когато баща им, Жак Вертхаймер, умира през 1996 г. Ален е председател на Chanel. Жерар ръководи отдела за часовници на компанията.