Европа скоро ще има нова най-висока сграда, издигаща се 310 метра над земята, и тя ще се намира не в някой от големите западноевропейски градове, а в Централна Европа или по-точно във Варшава.

Varso Tower, която ще е част от комплекса Varso Place, трябва да изпревари по височина лондонския небостъргач Shard, като се превърне в първенец в региона, с изключение на Русия.

По проекта работи словашката компания HB Reavis, като закупената от нея площ през 2011 година възлиза на общо 1,72 хектара. Парцелът се намира в централната част на града.

"Varso Place ще има не само модерна бизнес част, но и лесно достъпна публична такава. Тя ще бъде уникално място в сърцето на Варшава, посветено на бизнеса, гражданите и туристите", посочва пред сайта Emerging Europe Петер Печник, който е главен изпълнителен директор на HB Reavis.

Строителството на проекта, изчисляван на 500 милиона евро, трябва да приключи до края на следващата година. Той включва изграждането на три отделни сгради, които трябва да отворят врати едновременно през 2022 година.

Комплексът Varso Place трябва да включва основния небостъргач - Varso Tower, който ще е с височина от 310 метра, и още две сгради - Varso 1 и Varso 2, които ще се издигат на съответно 81 и 90 метра.

Общата площ на комплекса ще бъде 70 500 квадратни метра, като 10 300 квадратни метра от тях ще бъдат търговски площи. В сградите ще бъдат изградени ресторанти и барове, като там ще бъдат разположени и 2 тераси с гледка към града, до които достъпът ще бъде свободен за всички.